Murat ŞİT

Tarih: 15.12.2019 23:43

Su Gibi Aziz Ol

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanın üçte ikisi sudur.
İnsanın vücudunun üçte ikisi de sudur.
Zaten İnsan küçük bir kainat 
Kainatta büyük bir insan değil midir?
Biz her şeyi sudan yarattık.
Biz ona şah damarından daha yakınız
Yer yer değilken su, su idi.
Toprak yoktu. Güneş yoktu. Ay yoktu. Yıldızlar yoktu. Aydınlık yoktu. Gölge yoktu. Yalnız su vardı.
Allah?ın yarattıklarının başında su gelir.
Allah suyu aziz kılmıştır.
Onun için birinden su istediğimiz zaman,  bize su getirene ?su gibi aziz ol? demiyor muyuz?
Allah suyu nasıl yarattığını, neden yarattığını bildirmemiştir.
Bu bildirmeyişinde büyük bir sır vardır. O sır da su?da gizlidir.
Mesela su görünmez olur, hava olur; hava görünür olunca su olur.
Su dünyada en çok bulunan bir maddedir. Su hayatımızın her anında bizimledir.  Şu anda dünyada bulunan su miktarı ile dünyanın ilk halindeki su miktarı aynı olduğu bilinmektedir.
Mesela o kadar buharlaşma oluyor. O kadar insan, hayvan ve bitkiler tarafından su tüketilmesine rağmen dünyadaki su miktarında artma yâda azalma olmamıştır. Yani Dünyadaki su dengesi devam etmektedir.
Su diğer sıvılarla karşılaştırıldığında fiziksel ve kimyasal olarak benzersiz olduğu görülmektedir. Örneğin suyun hacminin donma noktasının altında artmasının ve donma noktasının üstünde ise azalmasının nedenini hiçbir bilim adamı açıklayamamaktadır. Hâlbuki tüm sıvılar soğutulunca büzüşür. Fakat su farklıdır. Su soğutulunca genişlemektedir.  Bu da suyun çözülemeyen bir gizemi olarak durmaktadır.
Bilim insanları gözenek ve kılcal damarlarda suyun inanılmaz miktarda basınç oluşturduğunu tespit etmişler. Nasıl oluyor da her şey yer çekimi ile yerin merkezine doğru hareket edebiliyorken su yer çekimine meydan okurcasına onlarca atmosfer basıncına rağmen dev ağaçların gövdelerinden yukarıya doğru ağacın dallarına ve yapraklarına yükselebilmektedir.
Her şey yerçekimine göre hareket edebiliyorken su yer çekiminin tersine hareket edebiliyor.
Sudaki basınç en iyi tohumlar filizlenirken gözlemlenmiştir. Bir tohumun filizlenme anında suyun basıncı inanılmaz dereceye varmaktadır. Bir bitki kolaylıkla asfaltı delebilir. Kayayı delebiliyor. Yani bunu bitkiye yaptıran güç sudur. Suyun basınç gücüdür.
Bazen bir kayanın içinden fışkırıp çıkan bir bitkiyi bir ağacı çoğumuz görmüşüzdür.  Sudaki bu özellik çok özel bir durumdur. Sudaki bu özel duruma sahip başka bir molekül yoktur.
Su bir kayanın içerisinde donarsa o koskocaman kayayı çatlatmaktadır. Buhar olduğunda büyük büyük gemileri yürütmektedir.
Eğer suyun gücünü görmek istiyorsanız evinizde şunu deneyebilirsiniz. Bir cam bardağı ağzına kadar su doldurarak, buzdolabının buzluk kısmına koyduğunuzda belli bir zaman sonra suyun donduğunu ve bardağı çatlattığını göreceksiniz.
Dünyada sudan daha yumuşak ve teslimiyetçi olup aynı zamanda da güçlü olan bir madde daha yoktur. Güçlülüğü kendinden çok daha sert şeyleri aşındırabilmesinden de anlaşılabilir.
Damlaya damlaya mermeri dahi deldiğini hepimiz biliriz.
Suyun katı hali olan kar taneleri elektron mikroskobuyla fotoğrafları çekilmiş. Çok küçük altıgen ve mükemmel şekiller olduğu görülmüştür. Her biri eşsiz ve mücevher tasarımlarından daha şahane oldukları görülmüştür. Çok ilginçtir ki iki kar tanesi birbirine benzese de hiçbir zaman aynı olmadıkları görülmüştür.  Her su molekülü diğerinden farklıdır. Tıpkı insanlar gibi. Her bir insan bir başka insana benzese de her insan bir diğerinden farlıdır. Dünya kurulalıdan beri Hz Âdem den bugüne kadar gelmiş geçmiş her insanın küçücük parmak ucunun bir diğerinden aynı olmaması, farklı olması gibi her su molekülünün bir nevi kendi kimliği varmış gibi her biri bir diğerine benzese de hiç biri bir diğeri ile aynı olmaması çok ilginçtir.
Biraz önce cümlelerimin arasında Bir bitki kolaylıkla asfaltı, kayayı delebiliyor. Bunu da bitkiye yaptıran güç sudur. Suyun basın gücüdür demiş olsak ta meseleyi ifade için kurulan bir cümle idi. Suyun kendinden menkul bir özelliği yoktur. Suya da, kar tanelerine de, insanlara da velhasıl bütün kâinata da nizam intizam veren Yaradan?dır.

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —