Prof.Dr.Özgür Karcıoğlu


Gebelik ve COVID-19


Gebelerde solunum yolu hastalıkları diğer insanlara göre daha ciddi bir sorundur. Örneğin gebelikte enfeksiyonlar ve özelde zatürre (pnömoni) sık ölüm nedenlerinden biri olabilmektedir. Bu nedenle gebelerde COVID-19 açısından farklı bir özen gerekliliğinin altı çizilmiştir. 2002-2003 SARS hastalığı epidemisinde de gebelerdeki klinik seyir gebe olmayan kadınlara göre daha kötüdür. Erken doğum-düşük oranlarını arttığı da bildirilmiştir. İlk 3 ayda (trimesterde) başvuran 7 gebeden 4?ü düşük ile, 24 haftadan sonra başvuran 5 gebeden 4?ü erken doğum ile sonuçlanmıştır (Wong, 2004). COVID-19?lu gebelerin özellikleri, ve bulguları nelerdir? SARS ve MERS?li gebelere göre COVID-19?lu gebeler daha gençtir, 23- 40 yaş aralığındadır. %18 kadar nefes darlığı görülür (Guan, 2020). Ateş %84, öksürük %28 bildirilmiştir (Dashraath, 2020). Gebe olmayan kadınlara benzer şekilde, ana yakınmalar ateş, öksürük, nefes darlığı ve lenfopenidir. Radyolojideki temel bulgu grafide periferal dağılımlı gölgelenmelerdir. Tomografide ise bilateral diffüz buzlu cam opasiteleri tipiktir (Kong 2020, Shi 2020). Gebe sağlık çalışanları için farklı bir uyarı var mı? Evet, var. İyi tasarlanmış klinik çalışmalarda, N95 gibi yüksek korumalı maskelerin gebeliğin ileri dönemlerinde (ikinci ve üçüncü trimester) 1 saatlik fiziksel aktivite sonrasında yetersiz oksijen alımı ile sonuçlandığı bildirilmiştir (Tong 2015, Roberge 2014). Bu nedenle kişiye özel yaklaşımlar geliştirilmeli ve hem çalışan hem da yöneticiler bu konuda uyarılmalıdır. COVID-19?lu gebe bebeğine hastalığı geçirir mi? Hayır. Böyle bir olasılık ihmal edilebilir düzeydedir. Gebelik döneminde influenza (grip) gibi her türlü solunum yolu enfeksiyonları açısından risk artışı vardır. Enfeksiyonun anne karnında bebeğe geçtiği kanıtlanamamıştır. COVID-19?a geldiğimizde ise gebelerin daha çok gebelik son döneminde enfekte oldukları bilinmektedir. Genel olarak hastalık klinik gidişi gebe olmayanlara benzemektedir. COVID-19?lu anneden bebeğe doğum öncesi/doğum sırasında geçişi ortaya koyan çok az sayıda olgu bildirilmiştir (Rasmussen 2020). Wuhan?da 5 Şubat 2020?de doğumundan 30 saat sonra bir yenidoğanda COVID testi pozitif bulunmuştur. COVID-19 ile enfekte gebelerde plasenta ve amniyotik sıvı sürüntüleri tümüyle COVID-19 negatif bulunmuştur. Gebeliğin erken sonlanması (abortus) ile COVID-19, SARS ve MERS enfeksiyonları arasında bir ilişki kurulamamıştır. Gebelikte COVID-19?dan korunma nasıl olur? Bireysel izolasyon, sosyal dayanışma gebelerin korunmasını sağlar. Zorunlu olmadıkça hastaneye gitmemek de önemlidir.
  • Gebede genel tedavi yöntemleri nelerdir?
CoVID-19 enfeksiyonundan şüphelenilen veya tanı almış gebeler diğer hastalar gibi destek tedavisi (oksijenasyon, hidrasyon, antibiyotik tedavisi ve diğerleri) almalıdır. Bunun yanında fetus izlemi yapılmalı, uterin kasılmalar yakından izlenmelidir. Erken doğuma yönelik uyanık olunmalı ve doğum planlaması bireyselleştirilmelidir. CoVID-19 enfeksiyonlu gebede acil sezaryen (C/S) ve doğum endikasyonu zor bir karardır. Kadın hst. ve doğum, yoğun bakım, enfeksiyon uzmanları ortak karar vermelidir. İlaç kullanımında gebelik uyarılarına dikkat edilmelidir. Kişiye özel risk-yarar dengesi gözetilmelidir. Gerektiği noktada kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığından konsültasyon istenmelidir. Ateş tedavisi: Ateşin düşürülmesinde bol sıvı alınması, birkaç saat aralıklarla ılık duş alınması etkilidir.
  • İlaçlar: Parasetamol en sorunsuz seçenektir. NSAID grubu olan profenler (ketoprofen/deksketoprofen/ibuprofen/ flurbiprofen ateşe karşı etkin ajanlar olmakla birlikte COVID-19 enfeksiyonunun belirti ve bulgularını gizleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların gebelikte sakıncası var mı? Antiinflamatuar olarak COVID-19 olgularında güvenle önerilen tocilizumab yeterli çalışma olmadığından gebelikte şu an için önerilmemektedir. Hatta gebelik öncesinde ilacın kesilmesi gerektiği bildirilmiştir. Klorokin kullanımı genellikle güvenli ve etkin görünmektedir. Azitromisin gebelikte kaçınılması gereken ilaçlardandır. Geniş etkili anti-nukleotid antiviral ajanlardan remdesivir gebelikte güvenli görülmektedir. Etkinlik için Faz 3 çalışmaları yürütülmektedir. Favipiravir ise gebelerde kullanılamamaktadır. COVID-19?lu gebe bebeğini emzirebilir mi? Evet. Emzirme ile, anne sütü ile çocuğa COVID-19 geçişi gösterilmemiştir. Emzirmenin yararları çok fazladır ve COVID tanısı veya şüphesi ile çocuk bundan yoksun bırakılmamalıdır. Yalnız anne antiviral ve diğer ilaçları kullanıyorsa bu durum hesaba katılmalıdır. Anne çok hasta ise bile sütü sağılarak veya uygun bir yöntemle çocuğa verilmeye çalışılır. Şüpheli durumlarda mutlaka hekiminize danışın. Doğum sonrasında dikkat edilmesi gereken birşey var mı? Bebek anneye verildiğinde annede olan enfeksiyon nefes ve damlacık yoluyla bebeğe geçebilir. Annelerin bebeğe dokunmadan önce ellerini yıkamaları, maske kullanımı koruyucu olacaktır. Yeni doğan ve çocuklarda COVID-19: 1.000.000?dan fazla kayıtlı COVID-19 olgusunun bulunduğu dünyamızda yenidoğan ve çocuklardan sadece yüzlerce olgu bulunması çocukların bağışıklık sisteminin onları koruduğunu anlatmaktadır. COVID-19 salgının başından, 22 Mart 2020?ye kadar, 0 ? 9 yaş arasında ölüm görülmemiştir. 10 ? 19 yaş arasında ise %0.2 ölüm oranı vardır. Çocukların %96?sı hastalığı hafif geçirmektedir (Dong, 2020). Tüm resme bakıldığında çocuklarda klinik daha hafif gitmektedir. Yine de şiddetli geçirebilecekleri unutulmamalıdır. Anneden plasenta yoluyla çocuğa geçiş yok gibidir. Çocuklardan ölüm de bildirilmemiştir. COVID-19 enfekte annelerden doğan yenidoğanlarda testler büyük çoğunlukla negatif olarak görülmüştür. Çocuklar büyüklerin kullandığı COVID-19 ilaçlarını alabilir mi? Oseltamivir, klorokin dahil birçok ilaç kullanılabilmektedir. Hekiminiz size uygun rejimi belirleyecektir. Özetle gebelikte COVID-19 enfeksiyonu gebelerde yoğun bakım gereksinimini, az da olsa anne ölümü riskini artırabilmektedir. Spontan düşük ve erken doğum olasılığı da yüksektir. Bebekte ise gelişme geriliği, perinatal ölüm ve solunum zorluğu sendromu riskleri armaktadır. Önemli not: Gebeler COVID-19 şüpheli olduklarında tedavi ve yatış için öncelikli olgulardır. Gebede COVID-19 tanısı için tomografi çekilebilir mi? Tomografi akciğerde virus etkilerinin görülmesi hastalığın yaygınlığını ve şiddetini saptamada en önemli araçtır. Bu yaşamsal gereklilik nedeniyle gebelerde çekilebilir.

Arhavililer İstanbul’da Horonla Yazı Karşıladı

Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Federasyonu Genel Kurulunu Sancaktepe'de gerçekleştirdi

AKOM’DAN SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

YGD'NİN GAZETECİLERE 12 DALDA VERECEĞİ ÖDÜLLER AÇIKLANDI

Kaymakam Naif Yavuz, Ali Asaf ve ailesini ağırladı

Sadık Aslan'ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz, kanseri yenen Ali Asaf Demir'i ziyaret etti

SİYAD SANCAKTEPE ŞUBESİ'NİN MUTLU GECESİ

TOKDEF Başkan Adayı Fevzi Can “ Gelecek Daha Güçlü Olacak"

Efsane Şarkıları Seslendirdiler

Kırkağaç Hıdırellez’i coşkuyla kutladı

Kandıra Seyrek Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Başlıyor

Şarköy Belediyesi Çocuk Oyun Parklarını Yenilemeye Devam Ediyor

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN ‘ARI YAŞAM GÜCÜ PROJESİ’

Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş: “Tek bir zeytin tanesi heba olmuyor”

TEKİRDAĞ'DA ENGELSİZ BİR KENT İÇİN DAYANIŞMA PROGRAMI YAPILDI

ESKİŞEHİR’DE ETİ LİFALİF 5. ULUSLARARASI YARI MARATON HEYECANI YAŞANDI

KANDIRA BELEDİYESİNDEN FINDIK ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

Ayvalık Uluslararası Film Festivali İçin Heyecan Başlıyor

UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor

Zayıflama Trendlerine Kanmayın

Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!

Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!

Meme kanserinde bilinmesi gerekenler

Cilt Kanserine Karşı Koruma Rehberi

Oyunu değiştiren detoks destekleri

MS hastaları için güneş ışığı çok önemli

ÇOCUKLARDA GEÇMEYEN GRİP CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Felçli hastalar için umut verici gelişme: "Şifacı robotlar" artık Türkiye’de!

Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"

Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse

Sınav sabahı kahve ve enerji içeceğine dikkat!

Sınav Yaklaşıyor: Kadir Has Üniversitesi'nden Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler

Türkiye’de İlk 20, Antalya’da Zirve

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci: “Üniversiteler Sürdürülebilirlik Önderleri Olmalı”

GTÜ Enerjisini Yeşile Dönüştürüyor

İstinye Üniversitesi ve Gülmek İyileştirir Derneği “Spor her çocuğun hakkı” diyor

GTÜ’lü Akademisyenlerin TÜBİTAK Başarısı

Öğrencilerimiz, uzay çalışmalarını ilgilendiren projelerde de yer alıyor!

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE COŞKU 28 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Ressam Ömer Onay'ın 'Bilinç Akışı' sergisi AKM'de ziyarete açıldı

Sancaktepe'de Öğretmenlerden Halk Oyunları Gösterisi

“Siyah Bere” Yayında

MÜHÜR: GECE EŞİĞİ" SETE ÇIKIYOR!

OLTEN SANAT VAKFI’NDAN ÇOCUK ŞARKILARI SÖZ VE BESTE YARIŞMASI

İncesaz Eşsiz Melodilerini 20 Aralık’ta Zorlu PSM’ye Getiriyor!

Emine Ün Ve Ruhi Sarı’dan Güldürürken Düşündüren Oyun

GENCO ERKAL, SON YOLCULUĞUNA ÖMRÜNÜ VERDİĞİ TİYATRO SAHNESİNDEN UĞURLANDI

HARBİYE’DE KENAN DOĞULU COŞKUSU

LÖSEV ANTALYA YENİ OFİSİYLE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR

Bisiklet tutkunları, pedallarını TEGV’li çocuklara umut olmak için çevirdi

Prof. Dr. Sevil Atasoy BM'de 2024 raporlarını sundu!

Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye, Estetik Turizminde Yeni Bir Sayfa Açıyor

GÜRİŞ, GENÇLERİ HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DAVET EDİYOR!

TİDER’in Destek Market’i, Dünyaya Örnek Gösterilen 4 Projeden Biri Oldu

Evinizi Daha Akıllı, Konforlu ve Güvenli Hale Getirmenin 5 Yolu

Türkiye'de İkinci El Kullanımı 2024'te 11,6 Milyon Ton Karbon Salımını Engelledi!

MAKARNA TUTKUNLARI NİŞANTAŞI'NA DAVETLİ


Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"

UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor

Katlanıp açılan bir Ultra deneyimine hazır olun

Zayıflama Trendlerine Kanmayın

Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse

Yandex Türkiye, Maps Uygulamasında Şehirlerdeki Simgesel Yapıları Artık 3 Boyutlu Gösteriyor

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE COŞKU 28 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!

Türkiye’deki Yapay Zeka Girişimlerinin sayısı 8 yılda 17 katına çıktı

TOSFED Yetenekli Gençleri Arıyor

Sınav sabahı kahve ve enerji içeceğine dikkat!

Ressam Ömer Onay'ın 'Bilinç Akışı' sergisi AKM'de ziyarete açıldı