Yüksek aidata itiraz edebilirsiniz

Yeni yılla birlikte site aidatlarına da zam geldi. Bazı sitelerde yapılan zamlar yüzde 80’i aşarak ev sahiplerini isyan ettirdi.

EMLAK 16.01.2022 12:30:00 8337
Yüksek aidata itiraz edebilirsiniz

Yeni yılla birlikte site aidatlarına da zam geldi. Bazı sitelerde yapılan zamlar yüzde 80’i aşarak ev sahiplerini isyan ettirdi.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, pandemide yararlanılmayan sosyal aktiviteler için ayrılan bütçelerin kullanılmadığına, bu nedenle bazı sitelerin bütçe fazlası olabileceğine dikkat çekerek ev sahiplerinin denetim raporlarına dikkat etmesini önerdi.

Zamlar tetikledi

Sitelerdeki işleyiş hakkında bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır” dedi.

Bu nedenle site ve apartman yönetim toplantılarının yoğun olduğu bir dönem içinde olunduğunu aktaran Akdoğan, “Özellikle çalışanların maliyet artışları nedeniyle aidatlarda yüksek artışlar söz konusu oluyor. Ortak alanlardaki elektrik, su ve hatta doğalgaz giderleri de maliyet artışlarını tetikledi” diye konuştu.

Alacaklı çıkabilirsiniz

Akdoğan’ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise bazı site yönetimlerinin pandemi döneminde yararlanılmayan sosyal aktiviteler için ayırdıkları bütçeleri harcamamaları. Konuyla ilgili Akdoğan “Hatta bazı sitelerin bütçe fazlaları olmalıydı. Bu konuda denetim raporları ve ibra süreci önemli. Aidatların belirlenmesi için de işletme projesi yapılmalı. Bu proje de kat malikleri kurulunca kabul edilmeli” ifadelerini kullandı.

Siteden siteye uçurum var

Aynı hizmetleri almasına rağmen siteden sitede büyük uçurumlar var. Bu durum birçok ev sahibini rahatsız ediyor. Aidatı belirleyen birçok unsur olduğunu kaydeden Akdoğan, “Özellikle sitelerin yatay ya da dikey mimarileri, alanı, bulunduğu ilçe, daire sayıları ve büyüklükleri, yapının eski ya da yeni olması, bağımsız bölüm sayısı ve sosyal aktivitelerin durumu gibi. Ama malikler her zaman genel kurullarına katılarak bu maliyetleri takip edebilirler. İtiraz edebilirler. Hatta yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir” dedi.

Ödememe hakkı yok

Kiracının havuz, otopark, spor salonu gibi olanaklardan faydalanmadığını belirtip aidatı ödememe hakkı konusunda ise Akdoğan şunları söyledi: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”
 

  • BIST 100

    10252,78%-1,14
  • DOLAR

    41,95% 0,26
  • EURO

    48,94% -0,20
  • GRAM ALTIN

    5772,33% -0,86
  • Ç. ALTIN

    9937,82% 2,52

HABERLER

İYİ Parti Çekmeköy’de Bayrak Değişimi: Serdar Kemik Görevi Devraldı

İBRAHİM TATLISES’TEN NEŞET ERTAŞ’A ANLAMLI GECE

PROF. DR. NURİ ÖZGİRGİN'E İTALYA'DAN "YILDIZ NİŞANI" ONURU

Hijyen ve aşı hayat kurtarıyor!

Ev içi iş yükü kız çocuklarının eğitim hayatını olumsuz etkiliyor

Saniyelerle Yarış Başladı! Markalar Artık Dikkat İçin Rekabet Ediyor

İBB’DEN AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 100 MİLYON LİRALIK MALZEME DESTEĞİ

OTURMAKTA BİLE GÜÇLÜK ÇEKİYORSANIZ, DİKKAT!

YEŞİLAY, “BAĞIMSIZLIĞIN RENGİ” ADLI ÇOCUK MÜZİKALİ İLE BAĞIMSIZLIK BİLİNCİNİ SAHNEYE TAŞIDI

Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde Duygusal Durumunuzu Akıllı Saatinizden Ölçün

'Eğitime Değer Katanlar' Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği 'Mesleğimizi Güçlendirecek Yeni Adımlar Atıyoruz'

Yemek Yerken Suçlu Hissetmek: Görünmeyen Tehdit

Beslenme Çantasında Sağlık İçin Doğru Seçimler

Cuma 19.6 ° / 15.6 °
Cumartesi 19.4 ° / 16.2 °
Pazar 16.2 ° / 13.9 °