TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELE KOMİSYONU’NDAN SİBER ZORBALIK FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Trakya Üniversitesi Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu, internet ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda oldukça yaygınlaşan “Siber Zorbalık” konusunda farkındalık oluşturacak bir çalışmaya imza attı.

EĞİTİM 19.01.2023 00:00:00 1671
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELE KOMİSYONU’NDAN SİBER ZORBALIK FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Trakya Üniversitesi Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu, internet ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda oldukça yaygınlaşan “Siber Zorbalık” konusunda farkındalık oluşturacak bir çalışmaya imza attı.

Trakya Üniversitesi Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu, Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile okullarda da giderek büyüyen bir sorun haline gelen “Siber Zorbalık” konusunda örnek bir çalışma gerçekleştirdi. Uzunköprü’de yer alan okullarda öğrenim gören 470 lise ve ortaokul öğrencisi ile “Siber Zorbalık” çalışması yapıldı.

Çalışmada, siber zorbalığın medya okuryazarlığı ve akıllı telefon bağımlılığı ile olan ilişkisi üzerinde duruldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, siber zorbalığa karşı medya okuryazarlığı farkındalığının artırılması gerektiğini vurguladı.

Siber zorbalığın, medya okuryazarlığı ve akıllı telefon bağımlılığı ile ilişkisi üzerine bir çalışma gerçekleştirdikleri bilgisini kaydeden Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, yapılan araştırmaların siber zorbalığa maruz kalan çocuklarda birtakım psikolojik sorunlar ortaya çıkabildiğini gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, “Siber zorbalık ile akıllı telefon bağımlılığı, ikisinin de olumsuz bir durum olduğunu biliyoruz. Bunların birbirleriyle ilişkisini anlıyor ve gözlem yapabiliyoruz. İkisinin de ortak noktası var. Stres, depresyon ve şiddet eğilimi gibi durumlar var. İkisinde de kızgınlık ve agresiflik gibi durumlar ortak seyrediyor." dedi.

Ailelere siber zorbalıkla mücadele konusunda önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü ifade eden Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, “Biz ne kadar medyadaki veriyi çocuklara etik kurallar çerçevesinde öğretebilirsek ve bunu üretmesini, anlamasını, analiz etmesinin farkındalığını artırabilirsek siber zorbalık eylemleri azalacaktır. Özellikle sosyal medya bağımlılığı olan çocukların siber zorbalığa yatkın olduğunu belirledik. Bu konuda ailelerin de siber zorbalık konusunda bilinçli olması gerekiyor. Ebeveynler elektronik ortamda da iyi, bilinçli birer ebeveyn olmalı. Çocuğunun hangi sitelere girdiğini kontrol etmeli. Aileler birlikte internette çocuğuyla vakit geçirmeli ya da kısıtlayıcı durumlar getirebilmeli. Örneğin ortaokul çağındaki çocuğa belirli süre internet kullandırmalı." ifadelerini kullandı.

Medya okuryazarlığı ve siber zorbalık arasında ise negatif korelasyon olduğunu dile getiren Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, okullarda medya okuryazarlığı dersine fazlasıyla önem verilmesi gerektiğini söyleyerek “Medya okuryazarlığı dersinin okullarda artırılması gerekiyor. Medya okuryazarlık dersini iyi öğrenen çocuklar, siber zorbalıkla daha kolay başa çıkabilir. Teknoloji her yerde ve teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık, siber aylaklık gibi olgular yavaş yavaş her yerde arttı. Bunlarla mücadele edebilmek için medya okuryazarlığını çok iyi öğrenmeliyiz." diye konuştu.

Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin ayrıca, yaptıkları çalışmayı “Lise Öğrencileri Arasında Dijital Şiddet: Siber Zorbalık, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ve Medya Okuryazarlık Arasındaki İlişki” başlığıyla Trakya Üniversitesinin bilimsel dergilerinden Trakya Eğitim Dergisi’nde (Trakya Journal of Education) yayımladıklarını söyledi.

 

 

 

  • BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,26% -0,03
  • EURO

    50,40% 0,42
  • GRAM ALTIN

    6496,35% 1,91
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 1,03

HABERLER

Akran Nezaketi Zirvesi Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı!

Yapay zekadan dost olmaz!

Çocuklarda Ağız Sağlığı ve Psikososyal Gelişim: “Gülüşün Özgüveni” Bilinci Güçleniyor

LÖSEV’DEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

LÖSEV Umut Tüneli İle Farkındalık Yaratmaya Devam Ediyor Umut Varsa İyileşme De Var

Tarihi Şişli Tiyatrosu’ndan sanata destek: Sahne kirasını yarıya indirdi

Edremit Belediyesi yağışlara karşı 7/24 çalışıyor

Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GİRİŞİMCİLİK ETKİNLİĞİNDE 1,74 MİLYAR TL’Yİ AŞAN ÖDÜL VE YATIRIM AÇIKLANDI

TÜSEB Sağlık Teknolojileri Prestij Ödülü Atabay’ın Oldu

“AİLE İÇİNDE SAĞLIKLI İLETİŞİM” TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BÜYÜKŞEHİR’DEN ENGELSİZ YAŞAMA “AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE DESTEĞİ”

Başkan Kocaman Çalışmaları Yerinde İnceledi

TEKİRDAĞ, KADIN DOSTU KENT OLMA YOLUNDAKİ ADIMLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Çayeli Bakır’ın ‘Arıcılığı Geliştirme Projesi’ne, Toplumsal Fayda Ödülü

Salı 6.1 ° / 2.9 °
Çarşamba 6 ° / 3.6 °
Perşembe 8.3 ° / 2.6 °