Tarih: 16.01.2020 23:04

Sancaktepe`de "Verem Nedir ve Nasıl Bulaşır ?" konusu anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

SANCAKTEPE -  73.Verem eğitimi ve Propaganda Haftası, `05-11 Ocak 2020` tarihlerinde düzenlenmekte olup bu kapsamda Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü`nün eğitim çalışmaları da devam ediyor.
Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü?nün  eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını Dr. Gökçe Yaz veriyor. Dr. Gökçe Yaz, okullarda öğrenci ve velilere yönelik verdiği seminerlerde hastalığın ne olduğu, belirtilerini ve tedavi konusunda bilgilendirme yapıyor. İlçe genelinde Verem Haftası nedeniyle bir çok seminer  gerçekleştirildi. Dr. Gökçe Yaz seminerler de şu konulara değindi;
Verem Nedir ve Nasıl Bulaşır ?
Halk arasında `ince hastalık` olarak bilinen verem, öksürük, hapşırma, aksırma ile yani hava yoluyla bulaşır.Hala ülkemizde ve dünyada çok sayıda verem hastası bulunmaktadır.Dünyanın dörtte bir nüfusu bu mikrobu taşımaktadır.Vücut direncini düşüren  hastalıklar, böbrek yetmezliği, diyabet, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıklar, aşırı zayıflık, tütün, alkol, madde bağımlığı, 5 yaşın altındaki çocuklar ve bebekler verem için risk faktörü oluşturmaktadır.
BU BELİRTİLERE DİKKAT !
-2 haftadan uzun süren öksürük
-ateş
-gece terlemesi
-iştahsızlık, kilo kaybı
-çocuklarda kilo alamama
-balgam çıkarma
-öksürükle beraber kan tükürme
-nefes darlığı
-göğüs ve sırt ağrısı
(Böyle yakınmalarınız varsa lütfen en yakın sağlık kuruluşunu başvurunuz)
Tedavisi uzun ancak mümkün !
Tanı sağlık kuruluşunda konulduktan sonra uygun tedavi doktorunuz tarafından başlatılır, en az 6 aylık tedavi ve en az 4lü ilaçla beraber tedaviniz düzenlenir.İlaçlarınız size verem savaş dispanseri tarafından ücretsiz şekilde temin edilcektir.Bu süreçte ilaçlarınızı doktorunuzun belirttiği ve düzenli bir şekilde kullanmalı, toplumsal alana çıkarken maske kullanılmalı, evinizi sık sık havalandırmalı, hijyen kurallarına dikkat etmeli, tütün, alkol bağımlılığınız varsa bırakmalısınız.
Aynı zamanda sizinle beraber evde yaşayanlar, yakın temasta bulunanlar da mutlaka kontrol muayenesine gitmeli, doktorunuz uygun görürse koruyucu ilacı kulanmalılar.
Nasıl korunacağız ?
Yaşadığımız alanları sık sık  havalandırmalı, güneş görmesini sağlamalıyız.Ellerimizi sık sık yıkamalıyız.Özellikle beslenmemize dikkat etmeliyiz.Varsa tütün, madde bağımlığı vb. alışkanlıklarınızda kurtulmalısınız.
Neden Önemli ?
Eğer tedavi olmazsak, tedaviyi yarıda kesersek, ilaçları düzenli şekilde kullanmazsak bu mikrop ilaçlara dirençli hale gelir ve tedavi zorlaşır, maalesef ölümle sonuçlanabilir.Aynı zamanda çevrenize bu hastalığı bulaştırmaya devam edersiniz o yüzden bir halk sağlığı problemi olduğu için tedavinizi lütfen aksatmayın. Haber : Tevfik Erk / İstanbul



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —