İZODER’DEN ‘1-7 MART DEPREM HAFTASI’ AÇIKLAMASI

İZODER Başkanı Levent Gökçe: “Deprem kuşağında bulunan ülkemizde eski-yeni tüm binaları su yalıtımıyla korumak hayati önem taşıyor”

GENEL 1.03.2021 13:00:00 420
İZODER’DEN ‘1-7 MART DEPREM HAFTASI’ AÇIKLAMASI

Yatılım sektörünün çatı örgütü İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, '1-7 Mart Deprem Haftası' kapsamında yaptığı açıklamada, depreme karşı güvenli yapılara sahip olmak için binaların su yalıtımı ile korunması gerektiğini belirterek, “Deprem kuşağında bulunan ülkemizde eski-yeni tüm binalarda su yalıtımı uygulamasının yapılması hayati önem taşıyor” dedi. 


Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER’in, deprem gerçeği ve yalıtım konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi görev edindiğini belirten İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, şöyle konuştu: 

“Ülke olarak depremle yaşamayı öğrenmeli, güvenli ve kaliteli yapılaşma bilinciyle hareket etmeliyiz. Binalarımız için hayati önem taşıyan Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin sadece 2,5 yıl önce yürürlüğe girmesi, deprem kuşağında yer alan ülkemizde, binalarımızı korumakta geciktiğimize işaret ediyor. Türkiye’de mevcut bina stokunun yüzde 80’e yakını 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden önce, yüzde 20’yi aşkını ise 2000-2020 arası inşa edilmiş durumda. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2018’den itibaren inşa edilen ve zorunlu olarak su yalıtımı yapılan bina sayısı toplam yapı stokunun sadece yüzde 1.5’ini oluşturuyor. Toplam 9.8 milyon bina, 28.6 milyon konutun bulunduğu ülkemizde bu oranlar, bugün güvenli bina sayısı konusunda maalesef istediğimiz noktada olmadığımızı gösteriyor. 

Çelik donatının dayanımı için gerekli olan su yalıtımı, şimdiye kadar çoğunlukla ihmal edildiği için, ülkemizde 30 yıllık binalar ömrünü tamamlamış olarak görülüyor. Oysa asgaride 80-100 yıl gibi bir süre için inşa edilen binalarımız korozyon etkisine karşı korunmuş olmalı. Yönetmelikle, su yalıtımı uygulamalarının doğru ve standartlara uygun yapılması sağlanacak, böylece betonarme içerisinde yer alan demir donatının korunarak kullanım ömrü uzayacak. Bunun için de mevzuatların öngördüğü gibi yapıların her yönden gelebilecek suya veya neme karşı korunması için su yalıtımı uygulaması yapılmalı.

2018’de inşa edilen bina 2038’de riskli yapı grubuna girebilir

Bundan sonra inşa edilecek tüm binalarımızda en baştan itibaren doğru su yalıtımının uygulanıp uygulanmadığı sıkı bir denetimle takip edilmeli. Su yalıtımının zorunlu tutulduğu 2018’den itibaren inşa edilen binalarda bile doğru uygulama yapılmaması halinde güvenli yapılaşma sağlanamaz. Çünkü doğru su yalıtımı uygulamasıyla korunmayan ve suya maruz kalmaya devam eden yeni binalar da 20 yıl sonra riskli yapı grubuna girecektir. Doğru su yalıtımı, yapının inşaat aşamasında yapılmalıdır. Daha sonra yapılacak yalıtım ve etkileri oldukça sınırlı olmaktadır. Seçilen malzeme, uygulanacak yere göre değişkenlik göstermektedir. Geç de olsa su yalıtımının zorunlu hale getirilmesini iyi değerlendirmeli, binalardaki su yalıtımı uygulamalarını sorgulamalıyız. 

Su yalıtımı binamızı ömrü boyunca nemden ve sudan korur

Binalar için yönetmeliğin yayımlanmasını müteakip zorunlu uygulamalar arasında kılınan ve yapı denetim kapsamına alınan su yalıtımının maliyeti ise bina inşaatının metrekare maliyetlerinin sadece yüzde 2-3’ünü oluşturmaktadır. Son derece makul bir maliyetle uygulanabilen su yalıtımı, binamızı ömrü boyunca nemden ve sudan koruyabilir. Üstelik nem görülen binalarda sağlık sorunu yaşandığını da dikkate alırsak, su yalıtımı sayesinde sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam alanına sahip oluruz.

Kentsel dönüşüm yalıtımlı ve güvenli binalar için çok önemli

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı, güvenli yapılar inşa etmek için önemli bir fırsat. Yeterli dayanıma sahip olmayan binalarımızı tespit etmeli, kentsel dönüşüm veya güçlendirme çalışmalarıyla yalıtımlı ve güvenli hale getirmeliyiz. Kentsel dönüşümün hızlanması için vatandaşlara verilen kredi limitlerinin yükseltilmesi de yeni ve güvenli yapıların hayata geçirilmesini hızlandıracaktır. 

Yaşadığınız binayı sorgulayın

Tüm bu bilgiler ışığında yaşadığınız binada su yalıtımı olup olmadığınızı öğrenmek büyük önem taşıyor. 5-10 yıllık binalarda bodrum katı veya çatı katına bakarak su yalıtımı olup olmadığını, su sızıntısı, korozyon, küf gibi izlerden anlayabiliyoruz. Bu izler, binada sorun yaşandığının önemli göstergeleridir. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için mukavemet testi yaptırılmasını tavsiye ederim. “


Gazeteciler seçim maratonu sonrası yorgunluk attı

MALTEPE’DE NEFES KESEN YARIŞ

Golf Dondurma 23 Nisan coşkusunu çocuklarla paylaştı

LÖSEMİYİ YENEN MİNİK KAHRAMANLAR İSTANBUL 23 NİSAN KUTLAMASINDA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ YAŞADI!

İSTİKLAL CADDESİNE BATARYALI TRAMVAY GELİYOR

DOĞUŞ ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI İLE ANTALYA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NDAN COŞKU DOLU 23 NİSAN KONSERLERİ

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NE BANDOLU DAVET

YÖRESEL ÜRÜNLER UYGUN FİYATA İBB HALK MARKET’TE

Beylikdüzü Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir dizi etkinlikle kutluyor

MÜŞTERİ SADAKATİ, PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİNİ ARTIRIYOR

Grand Hyatt İstanbul’da Yaz Sezonu Başladı

İMAMOĞLU: 5 YIL BOYUNCA, TAM 1.019 TEFTİŞ VE İNCELEMEDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK

Ayşe Çebi, Körfez’e Hazır

Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 21 Haziran, Pazar Günü Antalya’dan Başlıyor

Derince Cemevi hızla inşa ediliyor

İZMİR'DE AURORA SİMİLASYONU İLE MARS’A İNSANLI UÇUŞ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

İzmit Körfezi’nde biyoçeşitlilik araştırması sürüyor

Başkan Özcan, makamını ilkokul öğrencisi Ceren Şen’e devretti

Edremit Belediyesi ata tohumunu destekliyor

GTÜ'den Hakkâri’ye “Gönül Köprüsü”

Çekmeköy Belediyesi 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenliyor

KÖY ENSTİTÜLERİ 84. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE TEKİRDAĞ’DA ANILDI

ÇOCUKLAR 23 NİSAN’I ATAŞEHİR’DE BÜYÜK NEŞEYLE KUTLAYACAK

CHP KIRKLARELİ MİLLETVEKİLİ VECDİ GÜNDOĞDU’NUN “23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI” NEDENİYLE YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

Turizm Haftası, dünya çapında seyahat tutkunlarının keşif yapmayı sevdiği bir dönem.

“KADIN MUHTARLARIMIZ HEPİMİZE ÖZGÜVEN AŞILADI”

Kartallı Çocuklar 23 Nisan’ı Mahalle Şenlikleriyle Kutlayacak

Hem Eğlenceli Hem Öğretici: Sultangazi Belediyesi Çocuk Kütüphanesi

Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane'de!

Yükleniyor