“Ev sahibi “ TÜFE’nin üstünde kira talep edemez’

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Ocak ayı kira artış oranı belirlendi.

EKONOMİ 5.01.2022 05:55:00 7712
“Ev sahibi “ TÜFE’nin üstünde kira talep edemez’

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Ocak ayı kira artış oranı belirlendi. Tüketici Fiyat Endeksi'nin  (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Ocak ayı için yüzde 19,60 oldu. Ancak bazı ev sahipleri TÜFE’nin üzerinde zam yapmak istiyor. 

Kira artışları hakkında bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor.  Bu hesaplama ile baktığımızda enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Ocak ayı kira artış oranı belirlendi. TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Ocak ayı için yüzde 19,60 oldu. Bunu 2 bin TL'lik bir kira bedeli üzerinden hesaplarsak, 392 TL'lik bir artış ile kira bedelinin 2 bin 392 TL olacağını söyleyebiliriz” dedi. 

Ayrı bir anlaşma yoksa…

TÜFE’nin üzerinde kira talep eden ev sahipleri hakkında ise Akdoğan, “Kira zammı, kiracılar ile ev sahipleri açısından en önemli konulardan biridir. Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi gereğince; taraflarca ayrı bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor” diye konuştu.

‘Üstü olamaz’

Akdoğan, kira tutarında ev sahibiyle sorun yaşayanların izlemesi gereken yolları da anlattı. Kira artışında yapılabilecek en yüksek zam oranının son 12 ayın yıllık TÜFE oranlarının ortalaması olarak uygulanabileceğini aktaran Akdoğan, şunları söyledi: “Yani taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler, ancak üstünde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmiş ise o zaman bu oran geçerli olacaktır. Kiracılar böyle bir durum mal sahibinin yapmak istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artış ile kiralarını ödemeye devam edebilirler. Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye nedeni olarak kabul edilemez.”
‘Kiralar düşebilir
Akdoğan, yeni yılda ev fiyatları ve kiraların düşme ihtimali hakkında ise “Satılık fiyatlarda pek bir gerileme beklemiyoruz. Lakin kira bedellerinde bir miktar gerileme olabilir. Özellikle kış sezonunun gelmesi ile fiyatlar bir miktar azalabilir” bilgisini verdi.

 

  • BIST 100

    11279,95%-0,07
  • DOLAR

    41,14% 0,08
  • EURO

    48,19% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4602,21% 0,12
  • Ç. ALTIN

    7323,55% 0,00

HABERLER

Sancaktepe’de 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlığı

Göz sağlığını tehdit eden görünmez tehlike obezite

Aşırı sıcaklar milyonlarca vatandaşı serinlik arayışına yöneltti

Rekor sıcaklıklara karşı iç mekân serinliğini korumanın ilk adımı nitelikli ısı yalıtımı

Şile Karabeyli Köyü’nde Taş Ocağına Karşı Hukuki Mücadele Başlatıldı !

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NDEN ESKİŞEHİR VE UŞAK’TAKİ YANGINLARA MÜDAHALEDE DESTEK

BİNLERCE YILLIK ÇİN VE ANADOLU KÜLTÜRÜ KAPADOKYA’DA BULUŞUYOR

Kilo verme amacıyla bilinçsiz ilaç kullanmayın

Zile'de Su Krizi Büyüyor: Köyler Susuzluktan Kırılırken Ödenek Keyfi Harcandı İddiası

YGD, 24 Temmuz’u Kahvaltı Programıyla Kutladı

Olumlu düşün, sağlıklı beslen, beynini koru!

MOTOSİKLET KAZALARINDA TRAVMAYA KARŞI ÖNLEM ALIN

Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör: “Puanlar alındı, şimdi sıra doğru tercih yapmakta!”

Üniversite tercih sürecinde adaylar nelere dikkat etmeli?

Baş Ağrısı Değil, Nörolojik Alarm

Salı 30.5 ° / 23.7 °
Çarşamba 28.9 ° / 22.2 °
Perşembe 29.1 ° / 22.4 °