Akciğer kanserinde tedavi alanındaki yeni gelişmeler ölüm oranını azaltıyor. 2013 yılından bu yana akciğer kanseri tedavilerindeki gelişmeler sayesinde ölüm oranlarında yıllık 3 ile 6 oranında azalmanın görülüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Akciğer kanseri en sık rastlanan kanser türlerinin başında geliyor. Son 30 yılda kanserde verilen yaklaşık yüzde 30 ölüm oranındaki azalmada akciğer kanserindeki tedavilerdeki etkinliğin de önemli bir katkısı oldu” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Serdar Turhal, 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü vesilesiyle tanı ve tedavideki son gelişmelerden söz etti...
2000 yılında Amerika’da yapılan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) toplantısında, 4 ayrı kemoterapi rejiminin karşılaştırıldığının, hastaların bu tedavilere ortalama yüzde 20 cevap verdiğinin ve ortalama sağ kalımın 8 ay olduğunun rapor edildiğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “O günden bu yana, özellikle 2013 yılından bu yana akciğer kanserine bağlı ölüm oranlarında yıllık yüzde 3 ila 6 oranında azalma oldu” dedi.
Akciğer kanserinde sağ kalım oranı arttı
Yalnızca 2020 yılında akciğer kanserinde 9 yeni endikasyonda tedavinin onaylandığının altını çizen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bunların 4 tanesi tamamen yeni ilaçlardan oluşuyor. Bu tedavilere olan cevap oranları yüzde 50 ila 85 arasında değişiyor. Ortalama hastalıksız sağ kalım 10 ila 25 ay arasına kadar çıktı. Pek çok akciğer kanseri tipinde ortalama sağ kalım artarken, özellikle de ALK geni mutasyonu pozitif olan metastatik kanser hastalarında ortalama sağ kalım 5 yılın üzerine çıktı” şeklinde konuştu.
Yakında akciğer kanserinde hedefe yönelik tedavi imkânı olacak
Yine bu yıl, daha önce kalın bağırsak kanserinde bakılan KRAS mutasyonu olan (KRAS geninde olan değişiklik) akciğer kanseri hastalarındaki cevap oranlarının yüzde 32 ve meme kanseri hastalarında bakılan HER2 mutasyonu olan hastalarda cevap oranlarının yüzde 60 olduğunun erken bir çalışmada gösterildiğini belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Yakında akciğer kanseri hastalarında 10’un üzerinde hedefi kontrol edip, hedefe, yani tümöre yönelik tedavi ilaçlarını verme imkânımız olacak gibi görünüyor” dedi.
Bir başka ümit vadeden tedavi gelişmesinin de “immün check point inhibitör tedavileri” olduğunun altını çizen Prof. Dr. Serdar Turhal, “Burada 5 tane ilacımız var ve bununla ilgili olan PD-L1 mutasyonu yüksek ise, hastaların 5 yıllık sağ kalımları metastatik seviyede dahi yüzde 32 seviyesinde oluyor. Bu mutasyon hastaların yaklaşık yüzde 30’unda görülüyor” açıklamasında bulundu.
Yeni tedavilerin uygun şekilde hastalara ulaşması fayda sağlayacak
Bu yıldan itibaren ikili hedefe yönelik tedavilerinin hastalarda uygulanmasının da onaylandığını dile getiren Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu tedavilerin erken evrede, yani tümörü cerrahi olarak çıkarılmış hastalarda koruma amaçlı faydalı olduğuna dair çalışmaların da önümüzdeki dönemde açıklanmasını bekliyoruz ancak şu an henüz buna ilişkin bir kanıtımız yok” dedi.
Akciğer kanseri tedavisinde gelişmeler umut verici ancak sonuç olarak hala birinci önceliğin sigaranın bırakılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serdar Turhal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigara içen hastaların 55 yaşından sonra akciğer tomografisiyle taranması şeklinde olan tarama önerisi henüz genel popülasyonun yüzde 1’inden azında gerçekleşmekte. Onun için bunun artması akciğer kanserinin erken tanısında bize bir imkân sağlayacaktır. Yine yeni tedavilerin uygun hastalara ulaşması hastaların daha uzun yaşamasını sağlayacaktır. Likit biyopsi, yani kan örneklerinde tümöre ait hücre ve genetik materyal incelemeleri ile tümörün çok küçük boyutlardayken saptanabilmesi sayesinde ise hastaların erken dönemde kanserinin bulunması ve tedavilerinin başlamasının yakın gelecekte bir fırsat yaratacağını düşünmekteyiz. Başka kanserlerde olduğu gibi hastaların sürmekte olan çalışmalara katılmalarının da akciğer kanseri tedavisinin gelişmesinde önemli bir katkısının olacağını düşünüyoruz.”
Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
Katılım Emeklilik DigiZoo’da TEGV’li çocuklar dijital keşfe çıktı
Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin Şifreleri
Anne babalar dikkat! Bu hastalıklar son günlerde çok sık görülüyor!
Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor
Kapadokya’da Bilim ve Kültür Buluştu: Üniversitelilerden Teknoloji ve Tarihe Yolculuk
YGD' de Haber Siteleri İçin SEO Stratejileri Masaya Yatırıldı
Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"
UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor
Katlanıp açılan bir Ultra deneyimine hazır olun
Zayıflama Trendlerine Kanmayın
Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse
Yandex Türkiye, Maps Uygulamasında Şehirlerdeki Simgesel Yapıları Artık 3 Boyutlu Gösteriyor
BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE COŞKU 28 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR
Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!
Türkiye’deki Yapay Zeka Girişimlerinin sayısı 8 yılda 17 katına çıktı
TOSFED Yetenekli Gençleri Arıyor
Sınav sabahı kahve ve enerji içeceğine dikkat!
Ressam Ömer Onay'ın 'Bilinç Akışı' sergisi AKM'de ziyarete açıldı
Sınav Yaklaşıyor: Kadir Has Üniversitesi'nden Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler
LÖSEV ANTALYA YENİ OFİSİYLE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR
Arhavililer İstanbul’da Horonla Yazı Karşıladı
Bisiklet tutkunları, pedallarını TEGV’li çocuklara umut olmak için çevirdi
Sancaktepe'de Öğretmenlerden Halk Oyunları Gösterisi
Prof. Dr. Sevil Atasoy BM'de 2024 raporlarını sundu!
Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Türkiye, Estetik Turizminde Yeni Bir Sayfa Açıyor
GÜRİŞ, GENÇLERİ HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DAVET EDİYOR!
TİDER’in Destek Market’i, Dünyaya Örnek Gösterilen 4 Projeden Biri Oldu
Evinizi Daha Akıllı, Konforlu ve Güvenli Hale Getirmenin 5 Yolu