Prof.Dr.Özgür Karcıoğlu


Gebelik ve COVID-19


Gebelerde solunum yolu hastalıkları diğer insanlara göre daha ciddi bir sorundur. Örneğin gebelikte enfeksiyonlar ve özelde zatürre (pnömoni) sık ölüm nedenlerinden biri olabilmektedir. Bu nedenle gebelerde COVID-19 açısından farklı bir özen gerekliliğinin altı çizilmiştir. 2002-2003 SARS hastalığı epidemisinde de gebelerdeki klinik seyir gebe olmayan kadınlara göre daha kötüdür. Erken doğum-düşük oranlarını arttığı da bildirilmiştir. İlk 3 ayda (trimesterde) başvuran 7 gebeden 4?ü düşük ile, 24 haftadan sonra başvuran 5 gebeden 4?ü erken doğum ile sonuçlanmıştır (Wong, 2004). COVID-19?lu gebelerin özellikleri, ve bulguları nelerdir? SARS ve MERS?li gebelere göre COVID-19?lu gebeler daha gençtir, 23- 40 yaş aralığındadır. %18 kadar nefes darlığı görülür (Guan, 2020). Ateş %84, öksürük %28 bildirilmiştir (Dashraath, 2020). Gebe olmayan kadınlara benzer şekilde, ana yakınmalar ateş, öksürük, nefes darlığı ve lenfopenidir. Radyolojideki temel bulgu grafide periferal dağılımlı gölgelenmelerdir. Tomografide ise bilateral diffüz buzlu cam opasiteleri tipiktir (Kong 2020, Shi 2020). Gebe sağlık çalışanları için farklı bir uyarı var mı? Evet, var. İyi tasarlanmış klinik çalışmalarda, N95 gibi yüksek korumalı maskelerin gebeliğin ileri dönemlerinde (ikinci ve üçüncü trimester) 1 saatlik fiziksel aktivite sonrasında yetersiz oksijen alımı ile sonuçlandığı bildirilmiştir (Tong 2015, Roberge 2014). Bu nedenle kişiye özel yaklaşımlar geliştirilmeli ve hem çalışan hem da yöneticiler bu konuda uyarılmalıdır. COVID-19?lu gebe bebeğine hastalığı geçirir mi? Hayır. Böyle bir olasılık ihmal edilebilir düzeydedir. Gebelik döneminde influenza (grip) gibi her türlü solunum yolu enfeksiyonları açısından risk artışı vardır. Enfeksiyonun anne karnında bebeğe geçtiği kanıtlanamamıştır. COVID-19?a geldiğimizde ise gebelerin daha çok gebelik son döneminde enfekte oldukları bilinmektedir. Genel olarak hastalık klinik gidişi gebe olmayanlara benzemektedir. COVID-19?lu anneden bebeğe doğum öncesi/doğum sırasında geçişi ortaya koyan çok az sayıda olgu bildirilmiştir (Rasmussen 2020). Wuhan?da 5 Şubat 2020?de doğumundan 30 saat sonra bir yenidoğanda COVID testi pozitif bulunmuştur. COVID-19 ile enfekte gebelerde plasenta ve amniyotik sıvı sürüntüleri tümüyle COVID-19 negatif bulunmuştur. Gebeliğin erken sonlanması (abortus) ile COVID-19, SARS ve MERS enfeksiyonları arasında bir ilişki kurulamamıştır. Gebelikte COVID-19?dan korunma nasıl olur? Bireysel izolasyon, sosyal dayanışma gebelerin korunmasını sağlar. Zorunlu olmadıkça hastaneye gitmemek de önemlidir.
  • Gebede genel tedavi yöntemleri nelerdir?
CoVID-19 enfeksiyonundan şüphelenilen veya tanı almış gebeler diğer hastalar gibi destek tedavisi (oksijenasyon, hidrasyon, antibiyotik tedavisi ve diğerleri) almalıdır. Bunun yanında fetus izlemi yapılmalı, uterin kasılmalar yakından izlenmelidir. Erken doğuma yönelik uyanık olunmalı ve doğum planlaması bireyselleştirilmelidir. CoVID-19 enfeksiyonlu gebede acil sezaryen (C/S) ve doğum endikasyonu zor bir karardır. Kadın hst. ve doğum, yoğun bakım, enfeksiyon uzmanları ortak karar vermelidir. İlaç kullanımında gebelik uyarılarına dikkat edilmelidir. Kişiye özel risk-yarar dengesi gözetilmelidir. Gerektiği noktada kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığından konsültasyon istenmelidir. Ateş tedavisi: Ateşin düşürülmesinde bol sıvı alınması, birkaç saat aralıklarla ılık duş alınması etkilidir.
  • İlaçlar: Parasetamol en sorunsuz seçenektir. NSAID grubu olan profenler (ketoprofen/deksketoprofen/ibuprofen/ flurbiprofen ateşe karşı etkin ajanlar olmakla birlikte COVID-19 enfeksiyonunun belirti ve bulgularını gizleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların gebelikte sakıncası var mı? Antiinflamatuar olarak COVID-19 olgularında güvenle önerilen tocilizumab yeterli çalışma olmadığından gebelikte şu an için önerilmemektedir. Hatta gebelik öncesinde ilacın kesilmesi gerektiği bildirilmiştir. Klorokin kullanımı genellikle güvenli ve etkin görünmektedir. Azitromisin gebelikte kaçınılması gereken ilaçlardandır. Geniş etkili anti-nukleotid antiviral ajanlardan remdesivir gebelikte güvenli görülmektedir. Etkinlik için Faz 3 çalışmaları yürütülmektedir. Favipiravir ise gebelerde kullanılamamaktadır. COVID-19?lu gebe bebeğini emzirebilir mi? Evet. Emzirme ile, anne sütü ile çocuğa COVID-19 geçişi gösterilmemiştir. Emzirmenin yararları çok fazladır ve COVID tanısı veya şüphesi ile çocuk bundan yoksun bırakılmamalıdır. Yalnız anne antiviral ve diğer ilaçları kullanıyorsa bu durum hesaba katılmalıdır. Anne çok hasta ise bile sütü sağılarak veya uygun bir yöntemle çocuğa verilmeye çalışılır. Şüpheli durumlarda mutlaka hekiminize danışın. Doğum sonrasında dikkat edilmesi gereken birşey var mı? Bebek anneye verildiğinde annede olan enfeksiyon nefes ve damlacık yoluyla bebeğe geçebilir. Annelerin bebeğe dokunmadan önce ellerini yıkamaları, maske kullanımı koruyucu olacaktır. Yeni doğan ve çocuklarda COVID-19: 1.000.000?dan fazla kayıtlı COVID-19 olgusunun bulunduğu dünyamızda yenidoğan ve çocuklardan sadece yüzlerce olgu bulunması çocukların bağışıklık sisteminin onları koruduğunu anlatmaktadır. COVID-19 salgının başından, 22 Mart 2020?ye kadar, 0 ? 9 yaş arasında ölüm görülmemiştir. 10 ? 19 yaş arasında ise %0.2 ölüm oranı vardır. Çocukların %96?sı hastalığı hafif geçirmektedir (Dong, 2020). Tüm resme bakıldığında çocuklarda klinik daha hafif gitmektedir. Yine de şiddetli geçirebilecekleri unutulmamalıdır. Anneden plasenta yoluyla çocuğa geçiş yok gibidir. Çocuklardan ölüm de bildirilmemiştir. COVID-19 enfekte annelerden doğan yenidoğanlarda testler büyük çoğunlukla negatif olarak görülmüştür. Çocuklar büyüklerin kullandığı COVID-19 ilaçlarını alabilir mi? Oseltamivir, klorokin dahil birçok ilaç kullanılabilmektedir. Hekiminiz size uygun rejimi belirleyecektir. Özetle gebelikte COVID-19 enfeksiyonu gebelerde yoğun bakım gereksinimini, az da olsa anne ölümü riskini artırabilmektedir. Spontan düşük ve erken doğum olasılığı da yüksektir. Bebekte ise gelişme geriliği, perinatal ölüm ve solunum zorluğu sendromu riskleri armaktadır. Önemli not: Gebeler COVID-19 şüpheli olduklarında tedavi ve yatış için öncelikli olgulardır. Gebede COVID-19 tanısı için tomografi çekilebilir mi? Tomografi akciğerde virus etkilerinin görülmesi hastalığın yaygınlığını ve şiddetini saptamada en önemli araçtır. Bu yaşamsal gereklilik nedeniyle gebelerde çekilebilir.

Gazeteciler seçim maratonu sonrası yorgunluk attı

MALTEPE’DE NEFES KESEN YARIŞ

İSTİKLAL CADDESİNE BATARYALI TRAMVAY GELİYOR

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NE BANDOLU DAVET

YÖRESEL ÜRÜNLER UYGUN FİYATA İBB HALK MARKET’TE

Beylikdüzü Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir dizi etkinlikle kutluyor

İMAMOĞLU: 5 YIL BOYUNCA, TAM 1.019 TEFTİŞ VE İNCELEMEDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK

Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Çekmeköy Belediyesi 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenliyor

ÇOCUKLAR 23 NİSAN’I ATAŞEHİR’DE BÜYÜK NEŞEYLE KUTLAYACAK

Derince Cemevi hızla inşa ediliyor

İZMİR'DE AURORA SİMİLASYONU İLE MARS’A İNSANLI UÇUŞ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

İzmit Körfezi’nde biyoçeşitlilik araştırması sürüyor

Başkan Özcan, makamını ilkokul öğrencisi Ceren Şen’e devretti

Edremit Belediyesi ata tohumunu destekliyor

KÖY ENSTİTÜLERİ 84. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE TEKİRDAĞ’DA ANILDI

CHP KIRKLARELİ MİLLETVEKİLİ VECDİ GÜNDOĞDU’NUN “23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI” NEDENİYLE YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

OSMANLI MÜZESİ’Nİ 2162 KİŞİ ZİYARET ETTİ

Edremit Belediyesi öğrencileri kültür ve tarihle buluşturuyor

Körfez dip çamurundan tuğla ve balata

Genç yaşta kalp krizi hızla yaygınlaşıyor!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Emzikleri bal veya pekmezle tatlandırıp uyutulan bebeklere dikkat…

GözKuruluğu, Rüzgar ve Soğuk Havada Artıyor

Uyku Apnesı̇ Yaşam Kalı̇tenı̇zı̇ Etkı̇lemesı̇n!

Dijital Çağın Sorunu: Kusursuz Güzellik Hastalığı

Çocuklarda görülen nörolojik hastalıklar tüm aileyi etkiliyor!

Aşk dolu güzellik sırları

Aile Hekimleri: “İnfluenzadaki artış dikkat çekici boyutlarda, maske kullanılması çok önemli”

Bazı nar sosları kanserojen bileşikler içerebiliyor

GTÜ'den Hakkâri’ye “Gönül Köprüsü”

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “BİLİŞİM GÜNLERİ” DÜZENLENDİ

“BU ATIKLAR KOD YAZIYOR” PROJESİ 10 SINIFA ULAŞTI

Aile ve arkadaşlarla geçirilen zaman ekranlardan uzaklaştırıyor!

Yarıyıl Tatili: Çocukların Sorumluluk Duygusunu Geliştirmek İçin Öneriler

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE II. KALİTE GELİŞTİRME ÖĞRENCİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Sancaktepe Canlar Cemevi Öğretmenler Günü'nü unutmadı

Sancaktepe Bil Koleji sporun öğrenciler için önemli olduğunu hatırlattı

GTÜ Kalitesine MÜDEK Onayı

Uzmanlardan tercih yapacak adaylara uyarı! Hayat bir tercih, son karar sizin!

‘YARGI’ HEYECAN DOLU BÖLÜMÜYLE GECENİN EN ÇOK İZLENEN DİZİSİ OLDU

Kartal’da Müzik ve Şiir Dolu Gece

Ödüllü komedi oyunu “Dublörün Hikâyesi” sahnelendi

AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİNDE ÇOCUKLAR İÇİN DENEYİM RESİM SERGİSİ AÇILIYOR

Türk sinemasının değişen yüzü: Kadın oyuncular

Kağıt Müzesinde yerel kültürler sergisi

‘Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’ galası yapıldı

KONTEYNERDE ÖDÜL TÖRENİ

Sancaktepe Kitap Fuarı Kitapseverlere Kapılarını Açtı

Forno Balat, Benim Hikayem programı ile BBN Türk ekranlarında

Golf Dondurma 23 Nisan coşkusunu çocuklarla paylaştı

LÖSEMİYİ YENEN MİNİK KAHRAMANLAR İSTANBUL 23 NİSAN KUTLAMASINDA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ YAŞADI!

DOĞUŞ ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI İLE ANTALYA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NDAN COŞKU DOLU 23 NİSAN KONSERLERİ

Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane'de!

MediaMarkt çocuklara bambaşka bir oyun deneyimi yaşatacak!

Mobilet’ten 23 Nisan’da Çocuklara Neşe Verecek Etkinlik Önerileri

Çocuklar için eğitim desteğine dönüşecek ‘kalpten’ tasarımlar 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda satışta

İŞ SANAT’TA 23 NİSAN COŞKUSU

MİGROS’UN GELENEKSEL ‘23 NİSAN ÇOCUK TİYATROSU’ PERDELERİNİ 28. KEZ ÇOCUKLAR İÇİN AÇIYOR

ZAMANIN ÖTESİNDE: RAYMOND WEIL X BASQUIAT ÖZEL KOLEKSİYONU, SAATSEVERLERE TANITILDI


Gazeteciler seçim maratonu sonrası yorgunluk attı

MALTEPE’DE NEFES KESEN YARIŞ

Golf Dondurma 23 Nisan coşkusunu çocuklarla paylaştı

LÖSEMİYİ YENEN MİNİK KAHRAMANLAR İSTANBUL 23 NİSAN KUTLAMASINDA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ YAŞADI!

İSTİKLAL CADDESİNE BATARYALI TRAMVAY GELİYOR

DOĞUŞ ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI İLE ANTALYA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NDAN COŞKU DOLU 23 NİSAN KONSERLERİ

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NE BANDOLU DAVET

YÖRESEL ÜRÜNLER UYGUN FİYATA İBB HALK MARKET’TE

Beylikdüzü Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir dizi etkinlikle kutluyor

MÜŞTERİ SADAKATİ, PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİNİ ARTIRIYOR

Grand Hyatt İstanbul’da Yaz Sezonu Başladı

İMAMOĞLU: 5 YIL BOYUNCA, TAM 1.019 TEFTİŞ VE İNCELEMEDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK