Verem hastalığı sinsi olsa da ilaçla tedavisi mümkün

Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Batırel, ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ nedeniyle hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 5.01.2022 06:47:00 3092
Verem hastalığı sinsi olsa da ilaçla tedavisi mümkün

Kişiye özel sağlık tavsiyeleri veren Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey.com doktorlarından Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Batırel, ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ nedeniyle hastalıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Batırel, “Sinsi bir hastalık olan verem, bir çok insanın hayatını karartmaya devam ediyor. En sık belirtileri arasında gece terlemesi, halsizlik, yorgunluk ve öksürük bulunan verem, bulaşıcı bir hastalıktır. İlaçla tedavisi mümkün olan verem hastalığında çok nadir de olsa ameliyat gerekebiliyor” dedi.

Verem diğer adıyla tüberküloz olarak adlandırılan akciğer hastalığı, geçmiş hatta bir önceki yüzyılın hastalığı gibi algılanıyor. Her yıl ocak ayının ilk pazar günüyle başlayan hafta, ülkemizde toplumun verem hastalığıyla ilgili bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkat çekilmesi amacıyla, ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ olarak belirlenmiştir. Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey.com doktorlarından Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Batırel, mikobakteri denilen zayıf bir mikrobun yol açtığı bu sinsi hastalığın, hala çok sayıda hastanın hayatını karartmaya devam ettiğini söyledi. Özellikle toplu ve hijyenik olmayan ortamlarda yaşayanlarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Batırel, “Bu nedenle fakir mahallelerde, göçmenlerde, beslenme sorunu olanlarda kendisini gösteriyor” diye konuştu.

Veremin belirtileri nedir? 
Prof. Dr. Hasan Batırel, verem ile ilgili merak edilen bazı sorulara cevap vererek, hastalıkla ilgili şunları anlattı:
“Ağır akciğer tutulumu olmadan ciddi şikayetler görülmüyor. Akciğer çevresinde sıvı birikmesi veya akciğerde tesadüfen bulunan nodül/zatürre, hastalığın en sık ortaya çıkma nedenleri olarak görülüyor. Sıvı, göğüs ağrısına neden olurken nodüller ise bazı şikayetler sonucunda yapılan film veya tomografilerde karışımza çıkıyor. Veremin en sık belirtileri arasında iki ya da üç kez üst değiştirecek şekilde gece terlemesi, halsizlik, yorgunluk ve öksürük geliyor.

Başkalarına bulaşır mı?
Verem ya da tüberküloz başkalarına bulaşabilir. Özellikle uzun süre aynı yaşam alanını paylaşan kişilerin, verem testi yaptırması gerekiyor. Verem, genç ve güçlü kişilerde hiç belirti vermeden sinsi şekilde yerleşebiliyor. Mesela hastalık baba da geliştiyse tüm aileye test yapılarak hastalığın olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.

Veremin tedavisi nedir? 
Verem, ilaç ile tamamen tedavi edilebiliyor. İlaca dirençli tüberküloz çok nadir görülüyor ve sıklıkla yetersiz tedavi gören kişiler ilaca direnç geliştiriyor. İlaç tedavisi başladıktan sonra iki hafta içerisinde hastalığın bulaştırıcılığı da tamamen yok oluyor. İlaç tedavisi toplam da altı ay sürüyor.

Verem hastalığı ameliyat edilir mi? 
Eğer hastalık akciğer dokusunda kalıcı bir hasar bıraktıysa, akciğer zarında kalınlaşmaya yol açtıysa ya da kanser şüphesi varsa bu gibi durumlarda akciğeri tekrar normale döndürecek ameliyatlar yapılabiliyor. Ama bu tip hastalar, tüm hastaların ancak %1’ini oluşturuyor.”


  • BIST 100

    9146,14%0,73
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı