TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKELERİNDE YAĞMUR BAHÇELERİ KURULDU

Daha temiz, daha yeşil ve daha düzenli bir üniversite olma misyonuyla hareket eden Trakya Üniversitesi, kampüslerdeki yaşam alanlarını çeşitlendirmeye devam ediyor

EĞİTİM 26.01.2021 00:08:00 2283
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKELERİNDE YAĞMUR BAHÇELERİ KURULDU

Daha temiz, daha yeşil ve daha düzenli bir üniversite olma misyonuyla hareket eden Trakya Üniversitesi, kampüslerdeki yaşam alanlarını çeşitlendirmeye devam ediyor. Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Cansu Küp’ün “Üniversite Yerleşkesinde Biyotutma Sistemlerinin Kirletici Giderimi için Saha Performansının İncelenmesi” başlıklı tez çalışması kapsamında Trakya Üniversitesi’nin 3 kampüsüne yağmur bahçesi kuruldu.

Yeşil altyapı tekniklerinden birisi olan ve yağmur sularının herhangi bir işlem uygulanmadan toprağa yönlendirildiği, üzerine de çeşitli bitki türlerinin dikildiği yüzeysel bölgeler olarak tanımlanan “yağmur bahçesi”, yüksek lisans öğrencisi Cansu Küp’ün tez çalışmasının bir parçası olarak Trakya Üniversitesi’ne kazandırıldı. Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve Fen Bilimleri Enstitüsü Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Bayrak’ın yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında Balkan, Ayşekadın ve Makedonya yerleşkelerinde kurulan yağmur bahçeleri suyun doğal döngüsünde oluşan bozulma ve dengesizlikleri ortadan kaldırdığı gibi suyun doğru yönetimini de zorunlu kılıyor.

Yeşil altyapı uygulamalarının bir parçası olarak oluşturulan yağmur bahçeleri, biyotutma süreçlerinin yağmur suyundaki kirletici giderimini de belirlerken proje sayesinde sel ve su baskınları, su kalitesinde bozulma, yüksek maliyet gibi olumsuz etkiler de ortadan kalkmış olacak.

Üniversite kampüsüne kazandırılan yağmur bahçelerinin yer seçiminde, toprak yapısı ve yağmur suyu akış alanı saha gözlemleri incelenirken toprak yapısı, yapılara uzaklık, yeraltı suyu mevcudiyeti, altyapı elemanları, bitki örtüsü ve kirletici kaynaklar gibi etkenler de dikkate alındı. Proje ayrıca TÜTAGEM desteğiyle yağmur sularından bakır, çinko, kadmiyum, kurşun, fosfor, florür, klorit, bromat, klorür, bromür, klorat, nitrat, fosfat, sülfat, nitrit analizleri yapılmasına da imkân sağlayacak.


  • BIST 100

    9146,14%0,73
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı