SANCAKTEPE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ARTIK LİSE DİPLOMASI DA VERİYOR

SANCAKTEPE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ARTIK LİSE DİPLOMASI DA VERİYOR

YEREL 14.10.2019 00:31:31 853
SANCAKTEPE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ARTIK LİSE DİPLOMASI DA VERİYOR
SANCAKTEPE - Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Yaşar Önder, Kurumun tarihçesi, çıraklık ve kalfalık/ustalık belgeleri hakkında bilgiler verdi. Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Yaşar Önder ? Merkezi Eğitim Merkezlerinde artık Lise diploması da verilmektedir? dedi.
Kurumun Tarihçesi hakkında bilgi veren Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Yaşar Önder ? Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi olarak 2011 yılı Kasım ayında kurumumuza ait bina olmadığından 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu binası zemin katında hizmet vermeye başladık. 15 çırak öğrenci ile başladığımız hizmete şuan 200 öğrenci ile devam ediyoruz.? Dedi.
Çıraklık hakkında kısa bilgi veren Müdür Önder: ? Merkezimize kayıt olan çırak öğrenciler haftanın bir günü okula gelir 4 ya da 5 gün işletmelerde meslek eğitimi adı altında işyerlerinde çalışırlar. Öğrencilerimizin işyerlerinde çalışmaları, görevlendirdiğimiz koordinatör öğretmenler tarafından izlenir. Öğrencilerimiz tüm öğrencilik haklarından faydalanırlar. Meslek hastalığı ve iş kazası sigorta primleri kurumumuz tarafından karşılanır. Asgari ücretin net tutarının %30?undan az olmamak şartıyla işyerlerinden ücret alırlar. Okula ve işyerine devam eden öğrencilerimizden bir süre sonra oldukça iyi ücret alanları da mevcuttur. Öğrencilerimiz böylece hem çalışarak ailelerine katkıda bulunmuş olur hem de mesleki yeterlik belgesi ile birlikte meslek sahibi olurlar. Eğitimine üç yıl devam eden öğrenci bu süre sonunda gireceği sınavda başarılı olduğu takdirde kalfalık belgesi sahibi olur ve unvanı alır. Sonrasında bir yıl daha devam etmesi ve gireceği sınavda başarılı olması halinde ustalık belgesi sahibi olur ve unvanı alır. Bu dört yıllık sürede fark derslerine devam etmesi durumunda ustalık belgesi ile birlikte meslek lisesi diploması da alabilir. Üst öğrenimine devam etmek için aldığı bu meslek lisesi diplomasını da kullanabilir. Ustalık belgesi ile kendilerine ait bağımsız işyeri açabilirler. Ustalık belgesi olanlar açtığımız 40 saatlik iş pedagojisi kurslarına katılarak Usta Öğreticilik belgesi alabilirler. İşletmede çırak öğrenci bulundurabilmek için işletme sahiplerinden ya da çalışanlarından en az birinin usta öğreticilik belgesi olması veya iş pedagojisi kursuna başvuru yapması gereklidir. 29. Mesleki Eğitim Kurulu kararlarına göre 27 alan ve 142 dalda çırak öğrenci kaydı yapılabilmektedir. 2016 yılından itibaren mesleki eğitim merkezleri de zorunlu orta öğretim kurumu olduğundan öğrenci tercihleri ile öğrenci alabiliyoruz. Ayrıca en az ortaokul mezunu olmak şartıyla kurumumuza çıraklık eğitimi için başvuru yapılıp kayıt olunabilir.? İfadelerinde bulundu
Kalfalık/Ustalık Belgesi Almanın Diğer bir yolunu anlatan Müdür Yaşar Önder: ? Kurumumuz ayrıca geçmiş çalışmalarını belgelendirmek koşuluyla başvuru yapan işyeri sahipleri ve çalışanlarına çalışma sürelerine göre sınavla kalfalık ve ustalık belgesi verebilmektedir. İşyeri açabilmek için gerekli şartlardan birinin ustalık belgesine sahip olmak ya da çalışanlarından birinde ustalık belgesi olması gerektiği düşünüldüğünde bu da kurumuzun önemini artırmaktadır. Kalfalık belgesi alabilmek için alanında sigortalı çalışmışlık belgelendirmek yeterlidir. Ustalık belgesi için toplam 5 yıl (1800 gün) sigortalı çalıştığını belgelendirmek gereklidir.? Dedi.
İşbirliği yapılan işletmeler hakkında konuşan Önder: ?Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi olarak özellikle merkezimiz yakınlarında olan işletmeler ile çırak öğrenci bulundurmak için işbirliği yapmaktayız. Panasonic, Arkel Elektrik Elektronik, Toyota, Dalgakıran Kompresör, Otokoç, Kütüklü,Tuğçelik, AkServis, Alev Makine, Aytaç Makine, Aort Sağlık Hizmetleri, Midpoint, Sodexo gibi önemli firmalar öğrenci yetiştirme konusunda destekçilerimiz arasındadır. Ayrıca Kadosan Oto Sanayi Sitesinde onlarca öğrencimiz çırak olarak bulunmakta ve okuluna devam etmektedir.
02/12/2016 tarihinde çıkan 6764 Sayılı Kanun ile mesleki eğitime yeni düzenlemeler getirilmiş olup bunlardan biri çırak öğrenci bulunduran işletmelere devlet katkısı ödenmesidir. Bu kanun ile çırak öğrenci bulunduran işletmelere çıraklara ödenmesi gereken en az ücret tutarının üçte ikisi devlet katkısı olarak geri ödenmektedir. Bunun için işletmelerimizin çırak öğrencinin banka hesabına öğrenci maaşını ödemeleri ve çırak öğrenci maaşını ödediklerini gösterir dekontu da kurumumuza göndermeleri yeterlidir. İşletmelerimize çırak öğrencilerimiz, koordinatör öğretmenlerimiz ve okul yönetimimiz devlet katkısı hakkında gerekli bilgiyi vermiş özellikle öğretmenlerimiz ve okul yönetimimiz her işletmeye ayrı ayrı bilgilendirme yapmıştır.? Şeklinde konuştu.
Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi olarak ya da mesleki eğitim merkezleri olarak sıkıntılarınız nelerdir? Sorusunu cevaplayan  Müdür Önder ?Öğrencilerimize, velilerimize ve işletmelerimize öğretmen ve yönetim kadrosu olarak işleyiş hakkında sürekli açıklamalar yapıyoruz. Okul ve işletme ziyaretleri yaparak etki alanımızı genişletmeye çalışıyoruz. Ancak işletmelerden yeterli desteği alamıyoruz. Tabii ki öğrencilerimizin de işletmedeyken hataları olabiliyor bazen öğrenme odaklı olamayabiliyorlar. Sistem dışına çıkmaya meyilli bu öğrencilerimizi kazanabilmek ülkeye faydalı birer birey yapabilmek için işletmelerden de biraz daha anlayış bekliyoruz.? Dedi.Tevfik Erk / İstanbul

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı