Sancaktepe Kaymakamı Çakıroğlu, Bağımlılıkla Mücadele Konusunu değerlendirdi

Sancaktepe Kaymakamı Çakıroğlu, Bağımlılıkla Mücadele Konusunu değerlendirdi

YEREL 28.02.2019 19:50:38 175
Sancaktepe Kaymakamı Çakıroğlu, Bağımlılıkla Mücadele Konusunu değerlendirdi
SANCAKTEPE - Sancaktepe Kaymakamımız Adnan Çakıroğlu, Bağımlılıkla Mücadele Konusunda 2017 ve 2018 yıllarında yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Günümüzün en büyük sorunlarından biri madde bağımlılığı olduğunun altını çizen Sancaktepe Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, ? Bu durum yanlızca ülkemizin değil tüm dünyanın sorunudur. Bu nedenle son yıllarda salt tedavi konusunda deği, bağımlılığın önlenmesi ve toplumumuzu korumak adına yapılan çalışmalar artmıştır. İstanbul Vali yardımcılığı görevimde madde bağımlılığına karşı yaplan çalışmalarla benim ilgilenmem hasebiyle edindiğim tecrübelere dayanarak, 09 Aralık 2016 tarihinde Sancaktepede Kaymakamlık görevine başlamam ile koruyucu ve önleyici çalışmaları başlattık ? dedi
İlçe Uyuşturucu ile Mücadele Kontrol Kurulu`nun faaliyetlerinin yanısıra ilçede yapılacak çalışmaların özelleşmesini sağlamak adına, kendi çalışma alanında doğrudan sorumluluğu ve etkisi bulunan yönetici ve memurlarla İlçe Uyuşturucu ile Mücadele Kontrol Kurulu Alt Komisyonun kurulduğunu belirten Kaymakam Adnan Çakıroğlu,  Alt Komisyonda İlçe Sağlık Müdürü başkanlığında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Şube Müdürü, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü, Yeşilay Şube Başkanı, Emniyet Müdürlüğünden Çocuk Şube Komiseri, Müftülüğün Din Görevlisi, Sancaktepe Belediyesi Sosyal Yardım İşler Şef Yardımcısı ve Zabıta Komiseri bulunmakta, adı geçen kurul düzenli aralıklarla bir araya gelerek yapılacak çalışmaları planlamakta ve işbirliği ile çalışmaktadır ? ifadelelerini kullandı.
Sancaktepe Bağımlılık Danışma Birimi Kuruldu
İlçede bağımlılıkla mücadele konusunda yapılan çalışmaların tek elden yürütülmesi için Kaymakamlık çatısı altında 04 Mayıs 2017 tarihinde Bağımlılık Danışma Biriminin kurulduğunu ifade eden Kaymakam Çakıroğlu, Bağımlılık Danışma Biriminin 2017 yılının Mayıs ayında göreve başladığını ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünden 1 sosyolog, İlçe Sağlık Müdürlüğünden 1 sosyal çalışmacı ile birlikte 1 doktorun görev yaptığını söyledi.
Sancaktepe Bağımlılık Danışma Birimin Kuruluş Amacı
Sancaktepe Bağımlıklık Biriminin kuruluş amacına da değinen Kaymakam Adnan Çakıroğlu, Sancaktepe ilçesinde ikamet eden çocuk, genç ve yetişkinler açısından madde bağımlılığı riski oluşturan durumlarda vatandaşlarımızın başvurabilecekleri, başvuruların güvenilir, hızlı bir şekilde ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilerek müdahalesinin sağlanacağı tek elden takibinin yapılacağı, işlemlerin gizlilik ilkeleri çerçevesinde yürütülmesi için Bağımlılıkla Mücadele Biriminin oluşturulduğunu söyledi.
Sancaktepe Bağımlılık Danışma Tarafından Yapılan Çalışmalar
Birimin kurulduğundan bu yana madde bağımlısı kişiler ve yakınlarıyla çalışmakta, koruyucu ve önleyici çalışmalar kapsamında eğitimler, bilinçlendirme çalışmaları ve projeler yaptığını belirten Kaymakam Adnan Çakıroğlu, birimin yaptığı çalışmalarla da ilgili şu bilgileri paylaştı:
Bağımlılık Danışma Birimi tarafından okullarda, Kuran kurslarında, jandarmada, askeriyede, kurs merkezleri gibi kamu kurumlarında, derneklerde, semt pazarlarında "Madde Bağımlılığı" konusunda bilinçlendirme ve farkındalık eğitimi gerçekleştirilmiş ve 6700 kişiye ulaşılmıştır. Sancaktepe Belediyesinin desteği ile Bağımlılık Danışma Birimini tanıtan 10.000 broşür, 300 afiş, 2 kırlangıç 20 pankart ve çeşitli bilboardlar için LED ilanlar hazırlanmıştır.
Bağımlılık Danışma Biriminin "Maddeye Değil, Hayata Bağlan" adlı projesi ile ilçemizdeki devlet ve özel 23 liseden 183 öğretmene, 12.550 öğrenciye ve binlerce veliye "Bağımlılık Ve Bağımlılıkla Mücadele" eğitimi verilmiştir.
"Yeryüzündeki Yıldızlar" adlı proje 2018-2019 eğitim dönemi boyunca 9 okulda risk grubunda olduğu tespit edilen öğrencilerin diğer öğrencilerle birlikte yapılan ebru dersi, fonetik sanatlar, drama, görsel sanatlar, koro ve sportif vb. etkinliklerle ders dışı zamanlarını verimli ve nitelikli geçirmeleri hedeflenmiştir. Şu anda devam eden projede 100 öğrenci ile çalışılmaktadır.
Ayrıca İlçe genelinde Sosyal Hizmetler, Müftülük, Belediye tarafından binlerce kişiye madde bağımlılığı konusunda eğitimler verilmiş olup bağımlılıkla mücadele konusunda tüm kurumlarımızın farkındalık içerisinde olduğunu ifade edebiliriz.
Bağımlılık Danışma Birimine tedavi olmak isteyen bağımlı kişiler ve ailesinde bağımlılık probemi bulunan vatandaşlarımız müracaat etmekte ve buradan danışmanlık ve tedaviye yönlendirme hizmetleri almaktadır.
Bağımlılık Danışma Birimiyle İlgili Sayısal Veriler
Birime 2017 yılından bu yana 272 başvuru yapılmış, 110 ev ziyareti gerçekleştirilmiş, 106 kere  hastaneye sevk gerçekleştirilmiştir. Ayrıca madde bağımlısı 4 çocuk ile çalışılmış olup bu çocuklar hakkında Sancaktepe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından tedbirler uygulanmaya devam etmektedir. Ayrıca Sosyal Hizmet müdürlüğü tarafından 5395 sayılı kanun gereği ailesinde bağımlılık sorunu bulunan 6 çocuk hakkında danışmanlık, eğitim, sağlık tedbiri alınmış, 4 çocuğa SED bağlanmıştır.
İlçemiz sınırlarında yer alması nedeniyle mutluluk duyduğumuz Bağımlılık Danışma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (BADEM) tarafından son iki yılda 5430 kişiye (hasta bireylerin kendisi ve  yakınları için görüşme hizmeti, ayaktan tedavi) hizmet verilmiştir. Bağımlılık Danışma Birimi ve BADEM iş birliğiyle çalışmaya devam etmektedir.
Kaymakamlığımızın giriş katında 2018 yılının Mayıs ayından bu yana faaliyet gösteren Açık Kapı Birimine 16 bağımlı birey ve hasta yakını müracaat etmiştir.
Mahalle Çalışma Birimleri
Bağımlılık Danışma Birimi tarafından ilçe risk haritası belirlenerek 2017 yılında 8 pilot mahallede Mahalle Çalışma Birimi kurulduğunu belirten Kaymakamımız Adnan ÇAKIROĞLU, ?? Mahalle Çalışma Birimleri  din görevlisi, okul idarecileri, rehber öğretmenler, muhtarlar ve STK  gönüllülülerinden oluşturulmuştur ? dedi.
Ocak 2018?de faaliyetlerine başlayan 8 Mahalle Çalışma Birimlerinin ( Atatürk, Eyüp Sultan, Fatih, Osmangazi, Merve, Mevlana, Safa, Veysel Karani) bağımlılıkla mücadele konusunda öncelikli olarak korunma ve önleyici faaliyetler kapsamında kendi mahallelerinde seminerler, toplantılar ve eğitimler organize ederek; ayrıca tüm mahalle sakinlerine ulaşmayı amaçlayan sosyal etkinlikler ile Bağımlılıkla Mücadele konusunda örnek çalışmalar yaptığını vurgulayan Kaymakamımız Adnan ÇAKIROĞLU, 2018 yılı itibariyle kalan 11 mahallelerimizde de Mahalle Çalışma Birimlerinin kurulduğunu ve tüm mahallelerimizde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
 
Geniş Katılımlı Halk Toplantıları Düzenlendi
Sancaktepe Bağımlılık Danışma Birimi Koordinatörlüğünde; Sancaktepe Kaymakamı Adnan ÇAKIROĞLU?nun başkanlığında, tüm Kamu Kurum Müdür ve Amirlerinin yanı sıra Mahalle Muhtarları, Okul Müdürleri, Rehber Öğretmenler, Cami imamları, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcilerinin de katılımıyla 19 Mahallemizde Bağımlılıkla  Mücadele Konusunda Yapılan ve Yapılacak Çalışmaların Kapsamlı Bir Şekilde Değerlendirildiği geniş katılımlı Halk Toplantıları düzenlendi.
Madde Bağımlılığıyla Mücadele konusunda bilinçlendirmek amacıyla 19 Mahallemizde düzenlenen Halk Toplantılarında 3700 kişiye ulaşıldığı ifade eden Kaymakamımız Adnan ÇAKIROĞLU, ? Ayrıca 7 büyük salon etkinliği ve sertifikalı eğitim düzenlenmiş olup; toplamda 25`in üstünde toplantı ile yaklaşık 5000 kişiye ulaşılmıştır. Böylece madde bağımlılığı konusunda ilçe sakinlerinde bir farkındalık yaratılmıştır ? dedi.
Mahalle Çalışma Birimleri Tarafından Yapılan Etkinlikler
Fatih Mahallesi Çalışma Birimi: risk grubundaki 40 öğrenci ile İstanbul`da kültür gezisi yapılmıştır. Ayrıca çeşitli kurumlardan davet ettiği 3 psikolog ile velilere Madde Bağımlılığı bilinçlendirme semineri yapmıştır. Etkinliğe 100 kişi katılmıştır. Mahalledeki oöğrencilerine cami imamı tarafından yemekli bir sohbet gerçekleştirilmiştir. Ortaokul öğrencilerine teknoloji bağımlılığıyla ilgili anket yapılmıştır.
Eyüp Sultan Mahallesi Çalışma Birimi: Temiz Toplum Derneği ile  ?madde bağımlılığı? eğitimi gerçekleştirmiştir.
Merve Mahallesi Çalışma Birimi: velilere ?madde bağımlılığı?, öğrencilere ?sigara bağımlılığı? eğitimi yapılmıştır. Mahalle Çalışma Birimi kendilerinin tanıtımını yapmak için kendi bastırdıkları pankart, broşür, afiş gibi duyuru araçlarıyla mahallede çalışma yapmıştır.
Kemal Türkler, Osmangazi, Safa ve Sarıgazi Çalışma Birimleri: mahallelerindeki velilerde madde bağımlılığı konusunda farkındalık oluşması için eğitimler düzenlemiş olup eğitimlere 300 veli katılım göstermiştir.
Paşaköy Mahalle Çalışma Birimi: köy kahvesinde 60 mahalleliyi toplayarak jandarma komutanı, birim üyeleri ve Bağımlılık Danışma Birimi personelinin katılımıyla bir bilinçlendirme toplantısı gerçekleştirmiştir.
Atatürk Mahalle Çalışma Birimi: Sivas derneği üyelerine Madde Bağımlılığı eğitimi yapmış olup yaklaşık 40 kişi katılmıştır. Ayrıca 100 risk grubundaki öğrenci ve velilerine  Temiz Toplum Derneği ile eğitim yapılmış, devamında ve mahalle sakinine boğaz turu yapılmıştır.
 
Bağımlılıkla Mücadele Konusunda İlçe Emniyet Müdürlüğünce Yapılan Çalışmalar;
Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için 24 saat boyunca fedakarca çalışan İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalara da değinen Kaymakamımız Adnan ÇAKIROĞLU, şu bilgileri paylaştı: ?2017 ve 2018 yılı boyunca uyuşturucu ticareti suçuyla hakkında işlem yapılan kişi sayısı 218 kişi olup uyuşturucu kullanmak suçundan hakkında işlem yapılan kişi sayısı 1783`tür. 16 devlet okulunda 16 polis görevlendirilmesi yapılmış ve 2 mobil okul timi görev yapmakta olup hem devlet hem özel nitelikli 139 okulun güvenliğini sağlamaktadır. 2017 yılında Mobil Park Timi İstanbul birincisi olmuştur.?

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı