KARTAL’DA ‘ATIK YÖNETİMİ’ VE ‘SIFIR ATIK’ ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Atık oluşumunu en aza indirmeyi hedefleyen Kartal Belediyesi, “Atık Yönetimi” çalışmalarına her geçen gün bir yenisini ekliyor.

İSTANBUL 5.01.2022 10:33:00 806
KARTAL’DA ‘ATIK YÖNETİMİ’ VE ‘SIFIR ATIK’ ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Kartal’da kullanım dışı kalan atıkların ham madde olarak tekrar geri dönüşüme dâhil olmasını ve atık oluşumunu en aza indirmeyi hedefleyen Kartal Belediyesi, “Atık Yönetimi” çalışmalarına her geçen gün bir yenisini ekliyor. Buna göre mahalle temelli çalışmalar kapsamında hanelerden çıkan bitkisel atık yağlar, bundan böyle belediye ekipleri tarafından toplanarak dönüşüm zincirine dâhil edilecek.

Lisanslı Araçlar, Mahalleyi Gezerek Atıkları Toplayacak
Geri kazanımı sağlanamayan bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararı önlemek amacıyla başlatılan proje,  ilk olarak Orhantepe Mahallesi’nde 6 Ocak Perşembe günü başlayacak. Geri dönüşüm çalışması kapsamında Kartal Belediyesi’nin lisanslı aracı 14:00-16:00 saatleri arasında mahalleyi dolaşarak bitkisel atık yağları, kaynağından ayrı toplayacak. Kademe kademe mahallelerde yaygınlaştırılacak olan proje, Mayıs ayına kadar vatandaşların da desteği ile Kartal’ın 20 mahallesinin tamamında uygulanacak.

Toplanan Atık Miktarına Göre Vatandaşlara Çeşitli Hijyen Malzemeleri Verilecek
Orhantepe Mahallesi’nden başlanarak her hafta ilçenin bir mahallesinde yapılacak atık yağ toplama çalışmasında, belirlenen miktarda (1 ila 5 kg arası) atık yağ teslim eden vatandaşlara çeşitli hijyen malzemeleri verilecek.

Bitkisel Atık Yağ Kontrolünün Önemi
Bilindiği üzere ülkemizin önemli sorunlarından biri çevre kirliliğidir. Çevre kirliliği konusunda atıkların dönüştürülmesi ve usulüne uygun bertaraf edilmesi, hem çevre kirliliğini önlemekte hem de atıkların dönüşüm hikâyesinde katma değer yaratmaktadır. Bu atıklar arasında yer alan bitkisel atık yağların kontrolü de çok büyük önem arz etmektedir. 

 

Bitkisel yağlar hanelerde ve işyerlerinde gıda hazırlama amacıyla yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bunun sonucunda yüksek miktarda bitkisel atık yağ açığa çıkmakta ve bu yağların sadece % 25 i yasal yollardan toplanabilmektedir. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak bizler 2020 yılında 102 ton bitkisel atık yağı hane ve işyerlerinden ayrı şekilde toplayarak geri kazanımını sağladık. Toplanamayan % 75’lik kısım düşünüldüğünde, bu atıklar lavabolara dökülmekte veya çöp konteynerlerine atılmaktadır. Bitkisel atık yağlar lavabolara döküldüklerinde kanalizasyon sistemlerini tıkar ve arıtma yükünü/maliyetini artırır, ayrıca değerlendirilebilir ürünü de yok etmiş oluruz. 

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de bitkisel atık yağların geri kazanım oranlarını artırmak amacı başlattıkları proje ile alakalı Kartallı komşularının desteğinin önemli olduğunu vurgulayarak vatandaşları “Atık Yönetimi ve Sıfır Atık” seferberliği çalışmalarına katılmaya davet etti.


 

  • BIST 100

    10358,50%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

HABERLER

Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu

Katılım Emeklilik DigiZoo’da TEGV’li çocuklar dijital keşfe çıktı

Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin Şifreleri

Anne babalar dikkat! Bu hastalıklar son günlerde çok sık görülüyor!

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

Kapadokya’da Bilim ve Kültür Buluştu: Üniversitelilerden Teknoloji ve Tarihe Yolculuk

YGD' de Haber Siteleri İçin SEO Stratejileri Masaya Yatırıldı

Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"

UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor

Katlanıp açılan bir Ultra deneyimine hazır olun

Zayıflama Trendlerine Kanmayın

Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse

Yandex Türkiye, Maps Uygulamasında Şehirlerdeki Simgesel Yapıları Artık 3 Boyutlu Gösteriyor

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE COŞKU 28 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!

Cumartesi 28.7 ° / 21.6 °
Pazar 30.2 ° / 21.8 °
Pazartesi 30.7 ° / 22.4 °