İbrahim Özkan ? Her şart ve durumda engellilerimizin yanında olmalıyız?

İbrahim Özkan ? Her şart ve durumda engellilerimizin yanında olmalıyız?

YEREL 5.12.2019 03:53:51 173
İbrahim Özkan ? Her şart ve durumda engellilerimizin yanında olmalıyız?
SANCAKTEPE - Sancaktepe Belediye Meclisi Aralık Ayı  1. Birleşiminde gündem dışı söz alan Sancaktepe Belediye Meclisi Üyesi ve İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili olan İbrahim Özkan ? Ülkemizdeki engelli çocukların 350 bine yakını özel eğitime ihtiyaç duyuyor. Engellilerin eğitime katılımı ilkokulda yüzde 7, üniversitede ise sadece yüzde 1 düzeyinde bulunuyor.? Diye konuştu.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü?nü unutmayan Meclis Üyesi İbrahim Özkan?ın Sancaktepe Belediye Meclisinde yaptığı konuşma şu şekilde; ? Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri, Kıymetli Hemşerilerim;
3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Elbette engelli bireylerin sorunlarını tek bir günde dile getirmek doğru bir yaklaşım değil. Ancak sorunlarına dikkat çekebilme; farkındalık oluşturabilme adına bu günü çok iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.
Dünya nüfusunun yüzde 10?u, ülke nüfusumuzun yüzde 12?si engelli bireylerden oluşuyor. Yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımızın 600 bininin çocuk olduğu tahmin ediliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı?nın verilerine göre ise son 20 yılda eğitime erişen engelli çocuk öğrenci sayısı, yaklaşık 289 bin. 6 yaş ve üzeri engelli çocukların yarısından fazlası eğitim alamıyor. Okuma yazma bilmiyor; toplumsal yaşama etkin biçimde katılamıyorlar.
Ülkemizdeki engelli çocukların 350 bine yakını özel eğitime ihtiyaç duyuyor. Engellilerin eğitime katılımı ilkokulda yüzde 7, üniversitede ise sadece yüzde 1 düzeyinde bulunuyor.
Engellilerimiz en temel insan haklarından biri olan eğitim hakkına ulaşamıyor; fırsat eşitliğinden yararlanamıyorlar.
Engellilerin önündeki en büyük engellerden biri de, istihdam konusu. İstihdamın artırılması adına gerek kamuda gerekse özelde kota uygulanıyor. Belirlenen kota şartına uymayanlar için ceza getirilmiş olsa da engelli istihdamında hala çok yetersiziz.
Haziran 2019 itibarıyla kamu sektöründe 15 bin 579, özel sektörde 98 bin 898 olmak üzere toplamda 114 bin 477 engelli işçi çalışıyor. Kamudaki 56 bin memurla beraber çalışan engelli sayısı 170 bin 477?e ulaşmış durumda.
10 milyon engelli vatandaşın yaşadığı ülkemizde, engelli istihdamının yüzde 1,19 düzeyinde olması, bu vatandaşlarımızın ekonomik özgürlüklerinin olmadığının en önemli göstergelerinden biri olsa gerek.
Şehirleri, konutları, ulaşım araçlarını, kamu binalarını, okulları maalesef engelli bireylerimizin kullanabileceği şekilde kurmuyoruz. Yollarımız, kaldırımlarımız, apartmanlarımız engellilerin erişimine uygun değil.
Bir yandan ekonomik zorluklar, diğer yandan sosyal hayata katılımın önündeki en büyük engel olan erişilebilirlik sorunu engellilerimizi evlerine mahkûm ediyor.
Belediyelerimiz başta ulaşım araçları, yollar, kaldırımlar olmak üzere şehrin her bir noktasını engelli vatandaşlarımızın da rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlamak zorunda. Tek bir vatandaşımızın bile engeli kalmayıncaya kadar bu çalışmaları yürütmeliyiz.
Vatandaşlarımız, engelli çocuklarının eğitim aldığı engelliler merkezlerinin yanı sıra eğitim aldıkları sürelerin de artırılmasını istiyorlar.
Bu taleplere ivedilikle cevap vermemiz gerekiyor. Sadece Büyükşehir Belediyemizin değil, ilçe belediyelerimizin de bu konuda duyarlılık göstermesi lazım.
Hiç birimizin engelli olmama gibi bir garantisi yok. Pek çok engelin kazalar, hastalıklar gibi nedenlerle ortaya çıktığını unutmayalım.
Bu mesele sadece ailesinde engelli olan insanların ilgilenmek zorunda olduğu bir mesele değil. Hepimiz toplumsal farkındalığın oluşturulmasında aktif rol almalıyız. Her şart ve durumda engellilerimizin yanında olmalıyız.? Dedi.
Tevfik Erk / İstanbul

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı