GTÜ Havacılık eğitiminde yeni boyuta geçti

GTÜ, sivil yeni nesil drone eğitimi ve üretimi için İngiltere ile iş birliğine başladı.

TEKNOLOJİ 16.05.2021 18:35:00 1711
GTÜ Havacılık eğitiminde yeni boyuta geçti

GTÜ, sivil yeni nesil drone eğitimi ve üretimi için İngiltere ile iş birliğine başladı. Türkiye'nin drone teknolojisine yeni bir ufuk getirecek olan iş birliği EASA uyumlu yeni nesil İHA2 ve İHA3 pilot eğitimine ve ülkemizin sivil drone üretimine önemli katkılar sağlayacak. Yeni nesil drone eğitimi dünya ile eş zamanlı GTÜ’de verilecek.  

Gebze Teknik Üniveristesi(GTÜ) Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye ile İngiltere arasındaki Özel Serbest Ticaret Anlaşmasına değer katacak, önemli bir iş birliğine imza attı. Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirdiği İHA başarısı dev bir yatırımında kapılarını araladı. Türkiye ile İngiltere arasındaki mevcut ikili ticarete önemli bir katkı sağlayacak olan türünün ilk örneği iş birliği GTÜ, İngilizlerin en iyi drone eğitim okulu Flyby Technology ve FLY BVLOS TECHNOLOGY arasında “Teknoloji Transferi, Sivil Drone Eğitimi ve Üretimi İşbirliği Anlaşması’nın imzalanması ile 01 Mayıs 2021 tarihinde başladı. Teknolojinin diğer birçok alanında iş birliğinin standardını belirleyecek yapıda olan üçlü işbirliği, Türkiye'nin yeni nesil drone teknolojisine yeni bir ufuk getirerek, European Union Aviation Safety Agency (EASA) uyumlu yeni nesil İHA2 ve İHA3 pilot eğitimine ve ülkemizin sivil drone üretimine önemli katkılar sağlayacak. Üçlü İş birliği çerçevesindeki eğitimle ağırlığının bir önemi olmayan dünyanın her yerindeki dronu dijital ortamda uçuracak Beyond Visual Line of Sight (Bvlos) Eğitimi, İngiltere ile eş zamanlı olarak dünyada ilk kez bu oluşum içinde verilecek.  

EĞİTİMDE TÜRK GENÇLİĞİNE ODAKLANILACAK  

Sanayi ile iş birliktelikleri, kaliteli eğitim için nitelik artırımı, ülkenin yerli ve milli adımları için çözümler üretmek adına çalışmalarına sürekli bir ivme ile devam eden GTÜ, küresel ölçekte bir üniversite hedefine hızla ilerliyor. Bu doğrultuda FLYBY TECHNOLOGY ve FLYBVLOS TECHNOLOGY şirketleri ile beraber kendi çatısı altında drone teknolojisi know-how’ını ve teknoloji transferini gerçekleştirmeyi planlamaktadır. GTÜ, lisans/lisansüstü öğrencileri yenilikçi drone teknolojisinin öğrenmede mükemmel bir imkan ve yeteneğe sahip olurken, araştırma ve geliştirme projelerinde çalışarak hem teknoloji transferinin birer neferi hem de drone teknolojisinin girişimci öncüleri olacak. Flyby Technology tarafından oluşturulan eğitim programı, FLY BVLOS TECHNOLOGY tarafından ulusal ve uluslararası adaylara sunulacak, ancak GTU' nün alt yapı hizmetlerinin kullanılmasıyla özellikle Türk gençliğine odaklanılacak. EASA uyumlu General Visual Line of Sight Certificate (GVC) sertifikasına sahip adaylar, ticari iş operasyonları için yurt içi ve yurt dışı uçuşları gerçekleştirme yetkisine sahip olacaklar. Programa katılan Türk öğrenciler İngiltere'de eğitim görebilirken, İngiltere'deki öğrenciler de Türkiye'de eğitim alma fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca GTÜ, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) ile imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye'de tek olan EASA onaylı İHA2 ve İHA3 drone eğitimlerinin idari düzenlemeleri SGHM ile birlikte oluşturulacak.  

 HEDEF DRONE ENDÜSTRiSiNi GENiŞLETMEK  

Bu üçlü iş birliği, drone eğitiminin ötesinde sürekli olarak geliştirme ve iyileştirme misyonuna ve vizyonuna sahip olup, bu amacı gerçekleştirmek için başta üniversiteler olmak üzere diğer Araştırma ve Geliştirme kurumlarıyla birlikte çalışıp hem mevcut hem de yeni endüstriyel sektörlerin taleplerine göre insansız hava araçları tasarlayacak. Türkiye'deki heyecan verici drone endüstrisini genişletmek için bir çerçeve oluşturmak, başta endüstri ve regülasyon koyucular olmak üzere tüm paydaşlarla beraber çalışma niyetiyle hareket etmeyi planlamakta. Şirketler grubu hali hazırda 1 kg ila 600 kg arasında değişen dronların tasarımı ve üretimi üzerinde çalışıyor. Flyby Technology, şu anda Birleşik Krallık'ta COVID-19 ile mücadelede zaman ve koruma öncelikli transfer imkanı sağlayarak aktif bir rol oynuyor ve ağır mühendislikten güvenlik şirketlerine kadar değişen ortaklara sahip, bu deneyim, Türk yaratacılığı ile birleştiğinde, mevcut Türk şirketlerinin yararlanabileceği sağlam bir büyüme temeli oluşturarak, tüm Türk drone endüstrisinin hedeflerine ulaşması için çalışacak. 

YENİ TEKNOLOJİLERİN TRANSFERİ SAĞLANACAK   

Yeni nesil drone pilotları yetiştirmek üzere İngiltere'nin ilgili makamları tarafından yetkilendirilen Jon Parker’ın kurucusu olduğu Flyby Technology ‘nin ticari faaliyetleri arasında drone eğitimi, endüstriye danışmanlık hizmetleri ve drone tasarımı ile geliştirmesi yer alıyor. Flyby Technology, bu yeni, özgün ve yenilikçi drone yeteneklerini kullanmak isteyen sektörlere danışmanlık hizmeti verirken Jon Parker aynı zamanda İngiltere'nin yeni tam boyutlu uçak gemisi projesinin tasarımında de yer almaktadır. Bir Türk şirketi olan FLY BVLOS TECHNOLOGY, ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojilerin transferini sağlamak, teknoloji transferi için danışmanlık ve transfer sonrası ilgili eğitimleri sağlamak amacıyla Şubat 2020'de GTÜ Teknopark'ta kuruldu.  

Konu ile ilgili müteakip gelişmeler basınımızla ve kamuoyu ile paylaşılmaya sürekli devam edecektir. Gelinen bu noktanın devletimize, milletimize ve havacılık sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz. 

  • BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

HABERLER

Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"

UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor

Katlanıp açılan bir Ultra deneyimine hazır olun

Zayıflama Trendlerine Kanmayın

Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse

Yandex Türkiye, Maps Uygulamasında Şehirlerdeki Simgesel Yapıları Artık 3 Boyutlu Gösteriyor

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE COŞKU 28 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!

Türkiye’deki Yapay Zeka Girişimlerinin sayısı 8 yılda 17 katına çıktı

TOSFED Yetenekli Gençleri Arıyor

Sınav sabahı kahve ve enerji içeceğine dikkat!

Ressam Ömer Onay'ın 'Bilinç Akışı' sergisi AKM'de ziyarete açıldı

Sınav Yaklaşıyor: Kadir Has Üniversitesi'nden Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler

LÖSEV ANTALYA YENİ OFİSİYLE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR

Arhavililer İstanbul’da Horonla Yazı Karşıladı

Cumartesi 29.7 ° / 20.8 °
Pazar 31.1 ° / 21.5 °
Pazartesi 32.6 ° / 22.1 °