Dünyada İlk Kez Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesinde Uygulandı

KOAH Tedavisi İçin Geliştirilen Yeni Yöntem Dünyada İlk Kez Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesinde Uygulandı

SAĞLIK 4.08.2021 10:56:00 3205
Dünyada İlk Kez Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesinde Uygulandı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, KOAH hastalarının tedavisi için geliştirilen yeni bir yöntemin dünyada ilk defa Üniversitenin Hastanesinde uygulanmaya başlandığını söyledi.


KOAH hastalığının iki tipi olduğunu belirten Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, “Bir tanesi amfizem dediğimiz, balon yapan tip. Akciğer içerisinde bir yer şişiyor ve diğer alanların çalışmasına izin vermiyor. Bu hasta grubu az olan grup. Ama bir de bizim bronşitik dediğimiz, senenin en az üç ayı balgamla giden, öksürükle giden bir tipi var. Bu hastaların sayısı çok daha fazla” dedi.


Bu tip KOAH hastalarının yaşadığı en büyük sorunun boğulma hissi olduğunu kaydeden Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, “Hastalar, bir nevi suyun içerisinde, denizin içerisinde boğulmuş gibi hissediyor. Bu sefer de nefes açlığı hissetmeye başlıyorlar. Bunun sebebi, nefes borumuzun içerisinde balgam üreten hücreler var. Bu hücreler KOAH hastalarında fazlasıyla artıyor. Dolayısıyla durmadan balgam üretiyorlar” dedi.
Dünyada ilk kez sadece Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanan yeni tedavi yöntemini bir KOAH hastasına gerçekleştirilen uygulama sonrası anlatan Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, “Hastamız KOAH hastasıydı. Yoğun balgam şikâyeti vardı. Antibiyotik kullanmasına rağmen, bir sürü tedavi görmüş olmasına rağmen balgamlardan bir türü kurtulamıyordu. Bizim, dünyada ilk defa yaptığımız ve yaklaşık yarım saat süren bu işlemde hastayı uyutarak, yani genel anestezi altında, Bronkoskop dediğimiz bir aletle hastanın nefes borusunun içerisine giriyoruz ve görüntülüyoruz. Nefes borusunun içerisini gördükten sonra, ucunda balon olan ince bir boruyu bu Bronkoskop içerisinden geçirerek hastanın akciğerlerinin içerisine giriyoruz. Bütün akciğerin içerisini ağaç gibi düşünün, ağacın her bir dalına gelerek, o dalların içerisine balon diye tabir ettiğimiz bu cihaz vasıtasıyla, nefes borusunun içerisinde balgam üreten hücreleri bir nevi sersemletiyoruz. Dolayısıyla balgam üremesini engellemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.


Kullanılan teknolojinin Türk bilim insanları tarafından geliştirildiğini kaydeden Başhekim ALTINTAŞ,  cihazdan da bahsederek “Bu balon dakikada 30 kere şişip iniyor. Ucunda da hafif kesen bir yapı var. Balon nefes borusu içerisinde şişip indikçe ve bu kesen yapı sayesinde oradaki balgam üreten hücreleri sersemletip öldürüyor. Dolayısıyla balgam üremesine engel oluyor” dedi.


Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ ayrıca “Hastalar artık balgam üremediği için, yaşadıkları boğulma hissiyatından kurtuldukları için son derece rahat ediyorlar. Dolayısıyla, umut ediyorum ki biz buradan bütün dünyaya bu cihazı tanıtmış olma imkânına kavuşacağız. Çünkü dünyada henüz böyle bir teknoloji yok. Biz de hastalarımızda uygulamaya ve son derece iyi sonuçlar almaya başladık” 
 

‘Hastalardan gelen talep çok fazla.’


Başhekim Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, tedavinin başarısı hakkında ise “Biz tedavide başarılı olunca daha çok hasta gelmeye başladı. Bizim niyetimiz bu teknolojiyi ve tedavi yöntemini, özellikle sağlık turizmi açısından dünyadaki hastalara tanıtmak. Çünkü KOAH dünyada ölüm sırası açısından 5. sırada. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tahminine göre ise 5 yıl içerisinde 3. sıraya yükselecek. Bu kadar çok KOAH hastası varken, biz bu cihazın tüm dünyadaki hastalara faydalı olabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 


  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı