Doğaseverler “Tür Say” etkinliğinde buluştu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Doğa Kocaeli” etkinliklerinden Tür Say Kartepe Kuzuyayla’da gerçekleştirildi

ÇEVRE 25.06.2023 11:01:00 1037
Doğaseverler “Tür Say” etkinliğinde buluştu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Doğa Kocaeli” etkinliklerinden Tür Say bu yıl Kuzuyayla’nın doğasında gerçekleştirildi. Doğaseverlerin rehberler eşliğinde gözlem yaptığı etkinlikte katılımcılar bitki, kuş, kelebek gibi türlerin fotoğraflarını çekerek kayıt altına aldı. Alanında uzman eğitmenler ve doğa rehberleri eşliğinde gerçekleştirilen etkinlikte gelen grup dörde bölündü ve onlara ilgi alanlarına göre gözlem yapabilecekleri dürbünler, böcek gözlem kutuları ve büyüteçler verildi. 100'ü aşkın doğaseverin canlıları daha yakından tanıma fırsatı bulduğu etkinliğe, ‘Böcek Doktoru’ olarak bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Fatih Dikmen, Yaban Hayatı Fotoğrafçısı ve Kuş Gözlemcisi Ümit Malkoçoğlu, www. kocaelibitkileri. com editörü Hüseyin Cahit Doğan, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ergün Bacak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Doç. Dr. Vedat Beşkardeş, Biyolog Sibel Süer, Kocaeli Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri katıldı.

KUŞLAR VE EKLEMBACAKLILAR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Tür Say etkinliğinde Kuzuyayla’nın çeşitli bölgelerinde baştankara, taskuşu, cutre, karatavuk, yeşil çıvgın, ağaç incirkuşu, kuzgun, kızıl sırtlı örümcek kuşu, yeşil ağaçkakan gibi önemli kuş türleri kayda geçirildi. Ayrıca çekirge, misket böceği, atalanta kelebeği, mavi kelebek ve çeşitli eklembacaklılar da Kuzuyayla türlerine eklendi.

KUZUYAYLA'DA İLK DEFA “TİRYAL MAVİŞİ” KAYDEDİLDİ
Kuzuyayla'nın florasını keşfetmeye çıkan doğaseverler, Dr. Hüseyin Cahit Doğan eşliğinde, Kuzuyayla’nın florasında ilk kez Tiryal Mavişi kaydetti. Bunun yanı sıra iki endemik tür olan Uludağ Göknar’ı ve Göknar Sığırkuyruğu‘da keşfedilerek Kuzuyayla türlerine eklendi. Kuzuyayla'nın renkli florasına şahit olan ziyaretçiler için de oldukça bilgilendirici bir etkinlik gerçekleştirildi.

KUZUYAYLA’NIN MANTARLARI KEŞFEDİLDİ
Tabiat sevgisi olan vatandaşlar Tür Say ile Kuzuyayla’da harika bir tür yolculuğuna çıktı. Bu kapsamda Öğretim Görevlisi Ergün Bacak ile gerçekleştirilen mantar keşfinde karaebişke, köygöçüren, tellice, bal mantarı, kükürt öbeği, russula, çayır mantarı, puf mantarı, şemsiye mantarı, mavi cincile, sığır dili, borazan ve kazayağı türleri gözlemlenen türlerden oldu.

TÜRSAY NEDİR?
Vatandaş bilimi etkinliği olarak bilinen “Tür Say” bir alanda belirli süre boyunca gözlemlenebilen tüm canlıların kayıt altına alındığı bir biyolojik çeşitlilik tespit çalışmasıdır.

 

 

 

 


  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

HABERLER

Gazeteciler seçim maratonu sonrası yorgunluk attı

MALTEPE’DE NEFES KESEN YARIŞ

Golf Dondurma 23 Nisan coşkusunu çocuklarla paylaştı

LÖSEMİYİ YENEN MİNİK KAHRAMANLAR İSTANBUL 23 NİSAN KUTLAMASINDA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ YAŞADI!

İSTİKLAL CADDESİNE BATARYALI TRAMVAY GELİYOR

DOĞUŞ ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI İLE ANTALYA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI’NDAN COŞKU DOLU 23 NİSAN KONSERLERİ

ÇEKMEKÖY'DE 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ’NE BANDOLU DAVET

YÖRESEL ÜRÜNLER UYGUN FİYATA İBB HALK MARKET’TE

Beylikdüzü Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir dizi etkinlikle kutluyor

MÜŞTERİ SADAKATİ, PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİNİ ARTIRIYOR

Grand Hyatt İstanbul’da Yaz Sezonu Başladı

İMAMOĞLU: 5 YIL BOYUNCA, TAM 1.019 TEFTİŞ VE İNCELEMEDEN ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK

Ayşe Çebi, Körfez’e Hazır

Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 21 Haziran, Pazar Günü Antalya’dan Başlıyor