Dikkatli Takiple Prematüre Doğumlar Kabus Olmaktan Çıkıyor

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü vesilesiyle önemli bilgiler veriyor.

SAĞLIK 17.11.2020 04:56:00 1083
Dikkatli Takiple Prematüre Doğumlar Kabus Olmaktan Çıkıyor

37. haftadan önce gerçekleşen doğumlara prematüre doğum adı veriliyor. Erken doğan bebeklerde solunum sorunları, hipotermi, beslenme problemleri yaşanabildiğini belirten
 DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü vesilesiyle önemli bilgiler veriyor.

Bir bebeğin dünyaya gelmesi 9 aylık bir zaman sürer, bu sürecin sonucunda doğum gerçekleşir. Ancak bazen 9 aylık bu süre tamamlanmadan doğum kendiliğinden gerçekleşebiliyor. Bu durum annede ya da bebekte gelişen bazı sağlık problemleri ya da doktorların doğumu erken gerçekleştirmeye karar vermesi nedeniyle ortaya çıkabiliyor.  37’inci haftadan önce gerçekleşen doğumlara “prematüre doğum” adı verildiğini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, doğum sürecinin 35, 32, 28 hafta gibi daha erken sürelere indikçe doğum sonrası yaşanabilen sorunlarında aynı oranda arttığının altını çiziyor.

Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, prematüre bebeklerin doğum sonrası yaşadığı sorunlardan birinin solunum sıkıntısı olduğunu belirtiyor. Bebeğin akciğerlerinin dış ortamda kendisi solumayı sağlayacak şekilde gelişmediği için doğum sonrası oksijen veya solunum cihazlarına ihtiyaç duyabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Kılıçaslan, düşük vücut sıcaklığı olan hipoterminin prematüre bebeklerde görüldüğünün altını çiziyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, normalde bebeğin doğum öncesi son aylarda cilt altı yağ dokusunun arttığını, ancak erken doğum dolayısı ile bebeğin kilosunun azlığı nedeniylevücut ısısını muhafaza edemediğini ve bu nedenle uzun süre kuvöz içi sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
    
Prematüre bebeklerde enfeksiyon riski yüksek
Prematüre bebeklerde doğum sonrası beslenmenin büyük problem olduğunu söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, yaşanılan sorunları bebeğin yeterince emme refleksinin gelişmemesi veya emecek gücünün zayıf olması, emilen sütün yeterince sindirilememesi ve bu sebepten kan şekerinin düşme eğilimi olarak sıralıyor.
Bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemesi nedeniyle prematüre bebeklerin enfeksiyona eğilimlerinin oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Kılıçaslan, bu bebeklerde sarılığının erken başlayıp kısa sürede tehlikeli seviyelere çıkabileceğinin altını çiziyor.

Prematüre bebekler oksijen almak ve ısısını muhafaza etmek ve sarılık tedavisi dolayısı ile günlerce kuvöz içinde ve yoğun bakım ünitesinde kalabiliyor. Beslenmeleri yeterli olmadığı için serum ve burun sondasıyla beslenme ihtiyacı duyabiliyor. Bu durumlar ile karşılaşan ailelerin bebeklerin doğdukları hastane ve çalışan personelin yeterliliği konusunda şüphede kaldığını ve bebeklerin kuvözde kalış süreleri uzadığı takdirde diğer yoğun bakım ünitelerine sevkleri söz konusu olduğunu belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, “Halbuki doğum öncesi ve doğum sonrası gebelerin ve doğan bebeğin dikkatli bir şekilde takibi, doğum sonrası yaşanabilecek riskleri minimuma indiriyor ve prematüre doğumlar kabus olmaktan çıkıyor” diyor.

Prematüre bebeğin odasında ısı muhafazası sağlanmalı 
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, prematüre bebeklerin sağlıklı gelişimi için yapılabilecekleri ise şöyle sıralıyor:
1.    Doğum doktoru ile çocuk doktoru iletişim halinde olarak mutlaka anneye doğum öncesi akciğer olgunlaşmasını destekleyen ilaçların yapılması sağlanmalıdır.
2.    Doğum sonrası hem çocuk doktoru hem de hemşireler bebeğe fazla invazif girişimler yani kan almak, hortumla uzun süre ağız, burun temizlemek, vücudu doğum sonrası yıkamak gibi yani bebeği doğum sonrası strese sokacak girişimlerden kaçınmalıdır. Isısı hemen sağlanmalı, minimum ellenmeli ve steril çalışılmalı, kısa sürede beslemeye geçilmeli, oksijen tedavisi sadece gerektiği kadar verilmeli ve kuvözde ve hastanede gerektiği kadar tutulmalı, en kısa sürede anneyi emmesi ve taburcu edilmesi sağlanmalıdır.
3.    Ev ortamı steril hale getirilmeli, ziyaretçi kontrollü sayıda olmalı, bebeğin odasında yeterli ısı muhafazası sağlanmalı, anne sütü vazgeçilmez olmalı, aşılar ve aylık kontroller düzenli olarak yapılmalıdır.


  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,52% 0,24
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2493,11% 1,26
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı