COVID AŞISINDA RANDEVULAR 10 DAKİKADA BİR YAPILINCA AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ TIKLIM TIKLIM OLDU

Sağlık Bakanlığı tarafından mhrs randevu sistemi üzerinden Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) verilen randevular “10 dakikada bir” olarak yeniden düzenlenince ASM’ler doldu taştı.

GENEL 17.02.2021 04:02:00 581
COVID AŞISINDA RANDEVULAR 10 DAKİKADA BİR YAPILINCA AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ TIKLIM TIKLIM OLDU

Sağlık Bakanlığı tarafından mhrs randevu sistemi üzerinden Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) verilen randevular “10 dakikada bir” olarak yeniden düzenlenince ASM’ler doldu taştı. Çoğu fiziki olarak yetersiz olan, bekleme salonu dahi olmayan ASM’lerde aşı olmak isteyenler kalabalık ve kuyruklar oluşturdu. Hava da soğuk olunca dışarıda bekleyemeyenler kapalı alana tıkılıp kaldı. Aşı olan her bir kişinin bir müdahale gerekirse diye göz önünde olma şartı da ASM’lerde daha da bir yoğunluk yarattı.

10 dakikada bir aşılama yapmayı zorlaştıran bir diğer konuda ASM’lerde bu aşılamaları yapabilecek yeterli sağlık çalışanı olmaması idi. Eksik kadro nedeniyle ASM’ler hızlı şekilde aşılama yapamadığı için bekleme süreleri uzadı.

Sağlık Bakanı basın toplantısında aşılama hızını anlatırken “27 bin aile hekimi 27 bin aşı odası” dedi. Peki bu konuda sahada neler yaşanıyor. Aile hekimliklerinde 27 bin aşı odası var mı? AHEF’den yapılan açıklamada aile hekimlerinin;

- 1 yıl boyunca pandeminin içinde yoğun bir şekilde çalışırken, pandemi yokmuş gibi poliklinik hizmetlerini aksatamdan,

- Bebek aşılama oranı dünyada %20 düşerken ülkemizde mevcut seviyede aşılamayı tutarak,

- Bebek ve gebelerin izlemlerini yaparak,

- Ayrıca gelen her vakada Covid19 riskini değerlendirerek,

- Zatürre aşılarında -hastaların çok plansız bir şekilde gelmesine rağmen- çok yüksek erişkin bağışıklamayı yaparak,

- Grip aşısında planın 4 defa değişmesine rağmen aksatmadan yaparak, sağlık hizmetlerinin temeli olduğunu bir kez daha ispatlamıştır.

Peki Türkiye’de aile hekimleri kaç odada aşı yapabiliyor aşı yaparken diğer hizmetler devam ediyor mu? AHEF’ten yapılan açıklamada; Türkiye’de standart olarak Sağlık Bakanlığının belirlediği 4-7 aile hekimine bir aşılama odası düşecek şekilde, aşı odası mevcut 27 bin aile hekimi biriminin bu mevzuatla 3 bin aşı odası ancak mevcut. Peki bakanı kim yanılgıya düşürüyor? Böyle bir açıklama yapıyor bakanımız bu mevzuatı bilmiyor mu? İşte tam bu sorunlar içinde aile hekimleri hem poliklinik hizmetlerini hem bebeklik aşılamalarının, gebelerin bakım ve izleminin, bebeklerin ve çocukların izlemlerinin, sadece belli sınırda randevulu hasta bakarken devam ettiği belirtildi.

Bu yoğunluk içinde Covid19 aşılarının belirlenen aşı odaları dışında koridorda ya da hekim bir hastayı muayene ederken muayene odasında yapması mümkün değilken Bakanın bu şekilde bir açıklaması akıllarda büyük soru işareti bıraktı. Ayrıca şu ana kadar yapılan aşıların %70’inin aile sağlığı merkezlerinde yapıldığı açıkça görülürken ve bilim kurulunun bir aşıdan sonra en az 20 dakika hastanın bekletilmesi tavsiyesi varken, aile sağlığı merkezlerinin %30’unun bekleme alanının bu yoğunlukta çok kısıtlı olduğu bilinirken hastanelerde kurulan aşı odaları kaç aşı yaptı ya da yapıyor? AHEF, aşının temininde yaşanan sorunların bir an önce ortadan kaldırılmasını bu sorunlardan ayrı olarak talep ediyor. Ve aşılama hızının artması için 3 aydır Sağlık Bakanlığına 3 defa ilettikleri çözüm raporunun dikkate alınmasını bekliyor.
 

  • BIST 100

    11165,85%-0,15
  • DOLAR

    41,28% 0,07
  • EURO

    48,87% 0,34
  • GRAM ALTIN

    4869,39% 0,26
  • Ç. ALTIN

    7995,93% 0,00

HABERLER

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği 'Mesleğimizi Güçlendirecek Yeni Adımlar Atıyoruz'

Yemek Yerken Suçlu Hissetmek: Görünmeyen Tehdit

Beslenme Çantasında Sağlık İçin Doğru Seçimler

Aşırı ödev ve yüksek beklentiler çocukta kaygı yaratabilir!

Kayısı çekirdeği hem şifa hem zehir olabilir!

Tarım ve gıda ihracatında sürdürülebilirlik ve rekabet gücü tartışıldı

Batıl inançların aşırılığı ruh sağlığını olumsuz etkiliyor!

4. SERÇEŞME HÜNKAR HACI BEKTAŞ VELİ FESTİVALİ BAŞLADI

A MİLLİ BASKETBOL TAKIMIMIZIN TARİHİ MÜCADELESİ ÜSKÜDAR’DA KURULACAK DEV EKRANDA YAYINLANACAK

Gazeteci Tahsin Erkin Erk ve Berna Akkaya Dünyaevine Girdi

Sancaktepe’de 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlığı

Göz sağlığını tehdit eden görünmez tehlike obezite

Aşırı sıcaklar milyonlarca vatandaşı serinlik arayışına yöneltti

Rekor sıcaklıklara karşı iç mekân serinliğini korumanın ilk adımı nitelikli ısı yalıtımı

Şile Karabeyli Köyü’nde Taş Ocağına Karşı Hukuki Mücadele Başlatıldı !

Cuma 22.1 ° / 19.5 °
Cumartesi 24.2 ° / 18.5 °
Pazar 25.1 ° / 19 °