COVID AŞISINDA RANDEVULAR 10 DAKİKADA BİR YAPILINCA AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ TIKLIM TIKLIM OLDU

Sağlık Bakanlığı tarafından mhrs randevu sistemi üzerinden Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) verilen randevular “10 dakikada bir” olarak yeniden düzenlenince ASM’ler doldu taştı.

GENEL 17.02.2021 04:02:00 417
COVID AŞISINDA RANDEVULAR 10 DAKİKADA BİR YAPILINCA AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ TIKLIM TIKLIM OLDU

Sağlık Bakanlığı tarafından mhrs randevu sistemi üzerinden Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) verilen randevular “10 dakikada bir” olarak yeniden düzenlenince ASM’ler doldu taştı. Çoğu fiziki olarak yetersiz olan, bekleme salonu dahi olmayan ASM’lerde aşı olmak isteyenler kalabalık ve kuyruklar oluşturdu. Hava da soğuk olunca dışarıda bekleyemeyenler kapalı alana tıkılıp kaldı. Aşı olan her bir kişinin bir müdahale gerekirse diye göz önünde olma şartı da ASM’lerde daha da bir yoğunluk yarattı.

10 dakikada bir aşılama yapmayı zorlaştıran bir diğer konuda ASM’lerde bu aşılamaları yapabilecek yeterli sağlık çalışanı olmaması idi. Eksik kadro nedeniyle ASM’ler hızlı şekilde aşılama yapamadığı için bekleme süreleri uzadı.

Sağlık Bakanı basın toplantısında aşılama hızını anlatırken “27 bin aile hekimi 27 bin aşı odası” dedi. Peki bu konuda sahada neler yaşanıyor. Aile hekimliklerinde 27 bin aşı odası var mı? AHEF’den yapılan açıklamada aile hekimlerinin;

- 1 yıl boyunca pandeminin içinde yoğun bir şekilde çalışırken, pandemi yokmuş gibi poliklinik hizmetlerini aksatamdan,

- Bebek aşılama oranı dünyada %20 düşerken ülkemizde mevcut seviyede aşılamayı tutarak,

- Bebek ve gebelerin izlemlerini yaparak,

- Ayrıca gelen her vakada Covid19 riskini değerlendirerek,

- Zatürre aşılarında -hastaların çok plansız bir şekilde gelmesine rağmen- çok yüksek erişkin bağışıklamayı yaparak,

- Grip aşısında planın 4 defa değişmesine rağmen aksatmadan yaparak, sağlık hizmetlerinin temeli olduğunu bir kez daha ispatlamıştır.

Peki Türkiye’de aile hekimleri kaç odada aşı yapabiliyor aşı yaparken diğer hizmetler devam ediyor mu? AHEF’ten yapılan açıklamada; Türkiye’de standart olarak Sağlık Bakanlığının belirlediği 4-7 aile hekimine bir aşılama odası düşecek şekilde, aşı odası mevcut 27 bin aile hekimi biriminin bu mevzuatla 3 bin aşı odası ancak mevcut. Peki bakanı kim yanılgıya düşürüyor? Böyle bir açıklama yapıyor bakanımız bu mevzuatı bilmiyor mu? İşte tam bu sorunlar içinde aile hekimleri hem poliklinik hizmetlerini hem bebeklik aşılamalarının, gebelerin bakım ve izleminin, bebeklerin ve çocukların izlemlerinin, sadece belli sınırda randevulu hasta bakarken devam ettiği belirtildi.

Bu yoğunluk içinde Covid19 aşılarının belirlenen aşı odaları dışında koridorda ya da hekim bir hastayı muayene ederken muayene odasında yapması mümkün değilken Bakanın bu şekilde bir açıklaması akıllarda büyük soru işareti bıraktı. Ayrıca şu ana kadar yapılan aşıların %70’inin aile sağlığı merkezlerinde yapıldığı açıkça görülürken ve bilim kurulunun bir aşıdan sonra en az 20 dakika hastanın bekletilmesi tavsiyesi varken, aile sağlığı merkezlerinin %30’unun bekleme alanının bu yoğunlukta çok kısıtlı olduğu bilinirken hastanelerde kurulan aşı odaları kaç aşı yaptı ya da yapıyor? AHEF, aşının temininde yaşanan sorunların bir an önce ortadan kaldırılmasını bu sorunlardan ayrı olarak talep ediyor. Ve aşılama hızının artması için 3 aydır Sağlık Bakanlığına 3 defa ilettikleri çözüm raporunun dikkate alınmasını bekliyor.
 


  • BIST 100

    9146,14%0,73
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı