Çocukları Bekleyen Sinsi Tehdit MIS-C’ye Dikkat

Covid-19 geçirdikten 4-6 hafta sonra çocuklarda rastlanan dirençli ateş, ishal, döküntü, eklem ve karın ağrısı MIS-C sendromu belirtisi olabilir.

SAĞLIK 10.02.2022 04:09:00 4325
Çocukları Bekleyen Sinsi Tehdit MIS-C’ye Dikkat

Covid-19 geçirdikten 4-6 hafta sonra çocuklarda rastlanan dirençli ateş, ishal, döküntü, eklem ve karın ağrısı MIS-C sendromu belirtisi olabilir. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) üyesi Prof. Dr. S. Şebnem Kılıç Gültekin, “Çok ağır komplikasyonlara yol açabilecek bu hastalığın belirtileri varsa aileler muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmalı” çağrısında bulunuyor.  
Covid-19’u herhangi bir belirti olmadan geçiren çocuklar, enfeksiyondan 4-6 hafta sonra nadir bir hastalık olan Multisistem İnflamatuar Sendroma (MIS-C) yakalanabilmektedirler. Yüksek ateş, karın ağrısı, kusma, ishal, ağız ve dudaklarda çatlama gibi bulgularla kendini gösteren hastalık, tekli ya da çoklu organ yetmezliğine kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilmektedir. 

Çocuklarda Yeni Tanımlanan Hastalık
MIS-C Sendromu hakkında ailelerin dikkatini çeken Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) İmmünoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. S. Şebnem Kılıç Gültekin, hastalıkla ilgili şu noktalara değindi: “Çocuklarda Covid-19 geçirme sıklığı erişkinlere göre daha düşük olmasına rağmen MIS-C gibi sonrasında gelişen yoğun inflamasyon süreci ve pek çok organı olumsuz yönde etkilemektedir. MIS-C basit belirtilerle başlayabildiği gibi eşlik eden kronik hastalıklar ve vücudun savunmasındaki zayıflığa bağlı olarak ağır seyredebilmektedir. MIS-C hastalığı şu an için nadir görülse de bu yeni hastalık tablosu hem hekimleri hem de ebeveynleri tedirgin etmektedir.” 
Covid-19 Çocuğunuzun Bağışıklığını Aktive Etmiş Olabilir!
Birçok ailenin çocuğunun Covid-19 geçirdiğinin farkında bile olmadığını belirten Prof. Dr. S. Şebnem Kılıç Gültekin “Çocuklarda hastalığa ait bulguların daha hafif seyretmesi hatta bazen ayakta geçirilmesi aileleri yanıltabilmektedir. Ancak bazen Covid-19 enfeksiyonu bağışıklık sistemi aşırı uyarılabilmekte ve MIS-C hastalığının ağır tablosu ile karşı karşıya kalmak mümkün olabilmektedir” şeklinde konuştu.
MIS-C’nin Tedavisi Mümkün!
MIS-C hastalığının nadir görülen Kawasaki hastalığıyla benzer özellikler taşıdığına da dikkat çeken Prof. Dr. S. Şebnem Kılıç Gültekin “Benzer semptomlar gösterse de MIS-C’de, Kawasaki’ye özgü klasik göz iltihabı, BGG aşı bölgesinde kızarma ve çilek dili görülmemektedir. Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli belirtiler Covid-19 geçiren çocuklarda 4 ila 6 hafta sonrasında en az dört gün süren dirençli ateş ortaya çıkmasıdır. Bu durumda ailelerin hemen bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık hızlıca teşhis ve tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakmadan iyileşebilmektedir. Ebeveynlerin Covid-19 enfeksiyonlarından korunmada kendileri kadar çocukları için de benzer önlemleri almaları gerekir. Çocuklar da sosyal mesafe, maske, el yıkama ve uzun süre kapalı ortamlarda zaman geçirmekten kaçınmalı” dedi.

 


  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı