Alp Er Tunga’nın destansı hikâyesi İnkilâp Kitabevi etiketiyle raflarda

Prof. Dr. Necati Demir’in kaleminden Türk tarihinin ilk büyük hakanı Alp Er Tunga’nın destansı hikâyesi İnkilâp Kitabevi etiketiyle raflarda.

KÜLTÜR SANAT 24.12.2021 07:17:00 5211
Alp Er Tunga’nın destansı hikâyesi İnkilâp Kitabevi etiketiyle raflarda

Dünya kütüphaneleri ve yazılı eserleri taramış, ayrıca alan araştırmaları yapmış olan Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, ortaya derli toplu bir Alp Er Tunga portresi çıkardı. Prof. Dr. Necati Demir’in kaleminden çıkan Turan Hakanı Alp Er Tunga, İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Prof. Dr. Necati Demir’in Alp Er Tunga’nın hikâyesini anlattığı kitap, destanlarda, efsanelerde ve eski yazılı kaynaklarda kahramanlık hikâyeleri anlatılan Alp Er Tunga’nın Turan hayalini somutlaştırması ve Türkleri tek bayrak altında toplayan ilk büyük komutan olması gibi konulara değiniyor. Türkleri tek bayrak altında toplayan Tunga’nın, Türk tarihindeki büyük komutan ve devlet adamları içerisinde hakkında en az bilgi bulunan ve en az araştırma yapılan isim olmasından yola çıkılarak kaleme alınan bu kitap okuyucuları bir tarih serüvenine çıkarıyor.  MÖ 7. yüzyılda yaşadığı düşünülen Alp Er Tunga’nın ya da bilinen diğer adıyla Efrasiyap’ı araştıran ve kaleme alan Prof. Dr. Necati Demir, Alper Er Tunga’nın dünyaca bilinen bir diğer ismi Efrasiyap’ın yaygınlaşmasının esas kaynağı olan İranlı yazar Firdevsî ve onun meşhur eseri Şehname gibi eserleri ele alıyor. 

Firdevsî’nin kitabında Alp Er Tunga’yı Ari (Hint-İran) Savaş Tanrısı Frangrasyan’a benzetmesi onun adı ile anması ve bu isim Alp Er Tunga ile özdeşleşmesi üzerine Necati Demir, bu tespiti hem Şehname hem de farklı kaynaklardan yararlanarak yaparak bu durumun oluşturduğu “zemin kayması”nı ortaya koyuyor. Kimi kaynaklarda Alp Er Tunga’nın Budizm inancına sahip olduğunu ve bu dini yaymaya gayret ettiğini iddia edilse de Turan Hakanı Alp Er Tunga kitabında Prof. Dr. Necati Demir, bir “anakronizm” örneği olan bu iddiayı da çürütüyor. 
 


  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

HABERLER

Gazeteci derneklerinden güç birliği kararı

Çekmeköy'de İYİ Parti hız kesmeden devam ediyor

Sancaktepeli gençler Teknoloji Şenliği'nde boy gösteriyor

Sancaktepe'de Teknoloji Şenliği Başlıyor

TİP'İN SANCAKTEPE BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYLARI CANLARLA BULUŞTU

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemil Cebir, Şehrine Sahip Çık dedi

Sancaktepespor Kulübü Şampiyonluğu kahvaltı programı ile kutladı

Memleket Partisi Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Adem Kaya çalışmalarına başladı

Sancaktepe'de büyük eğitim atılımını devam ettireceğiz

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği'nden Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak'a ziyaret

TİP'in Sancaktepe Belediye Meclis Üyeleri tanıtımlara başladı

ÇEKMEKÖY MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Selim Altun, Çekmeköy'de basın ile bir araya geldi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Toksik’ kişilerin tarifini yaptı!

Halkbank Üreten Kadınlar Akademisi Master Class Eğitimleri tamamlandı